Újragondolt hagyományok és minőségi fűszerek széles és izgalmas választéka.

Kövess minket Facebookon és Instagramon

Érdekességek

FőoldalÉrdekességekA fűszerezés alapjaiTéltűrő fűszerek a kertben

Téltűrő fűszerek a kertben

Míg nyáron sok erkélyen, balkonládában vagy kertben megtalálhatók a friss fűszernövények, kevesen gondolnak arra, hogy számos téltűrő fűszernövény is létezik.


A nyár a friss ételek időszaka. A meleg évszakban dúskálunk a zöldségekben, gyümölcsökben és ezekben a hónapokban még akár a fűszereket is frissen, zölden tehetjük az ételeinkbe. Sok háziasszonynak, ha legalább egy erkély a rendelkezésére áll, kedvenc elfoglaltságai közé tartozik nyáron a mini konyhakert nevelése, amelyben helyet kaphatnak a legfontosabb fűszernövények – mint pl. bazsalikom, menta, majoranna – is. Igen ám, de ha bejön a hűvösebb idő, ezek a mediterrán vidékről származó növények már nem igazán érzik jól magukat, így tanácsos bevinnünk őket, vagy sorsukra hagyva a következő nyáron beszerezni az utánpótlást. Pedig hazánkban is honos néhány fűszernövény, amelyeknek nem árt meg a tél hidege sem. Ezeknek bátran végleges helyet kereshetsz a kertben vagy a balkonon, és figyelheted, ahogy évről-évre terebélyesebb bokorrá növik ki magukat.

Citromfű

Az egyik legfontosabb itthon honos, akár szabadban is fellelhető gyógy-és fűszernövényünk a citromfű. Az árvacsalánfélék családjába tartozik, számos rokonával találkozhatunk vadon, különféle réteken. Akár másfél méterre is megnövő, dús, kerek levelű cserje, amelynek alsó szárai enyhén elfásodnak. Levelei puhák és pelyhesek és néha a szára is enyhén szőrös. Igen erős illatanyaga a levelekben is megtalálható, így gyakran előfordul, hogy az ember fűnyírás közben érzi a fű közé keveredett citromfű hajtások jellegzetes illatát.

Nyáron limonádéba, fagylaltokba, süteményekbe és gyümölcssalátába teszik, de a leveléből főzött tea is igen kellemes, akár behűtve is a nagy melegben. Télen inkább a teáját fogyasztják, vagy lekvárok pikáns fűszereként köszön vissza. Enyhébb teleken végig szedhető a levele, de ha látszólag el is fagy a föld fölötti rész, biztos lehetsz benne, hogy kora tavasszal újra hajt majd.

Kakukkfű

Vad fajtájával szintén gyakran találkozhatunk a réteken, ilyenkor a fűbe heveredve megcsap a jellegzetes fűszeres illat. A nemesített kakukkfű is jól tűri a telet, bár, ha nagyon hideg van, azért érdemes betakarni. Nyáron a napos meleg helyet kedveli és a sápadt téli napfürdőt is meghálálja.

Borjú, bárány és vadhúsok ízesítésére használják, de visszafogottan grill és sült szárnyasok fűszereként is érdemes kipróbálni. A kakukkfű gyógyteaként a felső légúti megbetegedések ellenszere, antiszeptikus és hurutoldó hatású. A fejfájás csillapításában is szerepet kaphat, amit gyulladáscsökkentő és nyugtató hatásának köszönhet.

Zsálya

Sajnos itthon fűszerként kevesen ismerik, inkább gyógynövényként találkozhatunk az orvosi zsályával. Szintén húsokhoz ajánlják, de a zöldségételek és különféle szószok ízvilágát is nagyon feldobja. Olyan helyet kedvel, ahol sok nap éri, ügyeljünk, hogy a földje legyen jó vízáteresztő.

A zsálya nagyon erős gyulladáscsökkentő hatású, ebben a szerepben belsőleg és külsőleg is alkalmazható.

Lestyán

A zeller rokona ez a nagy, cakkos levelekkel díszítő növény. Ugyan gumós, mégis évről évre terebélyesebb bokorrá fejlődik. Minden része felhasználható, így a levelén kívül a gumója és a magja is. Levele nem csak fűszer, hanem leves-saláta alapanyag is lehet, magjával a főtt rizst ízesítheted. Gumója zöldségként fogyasztható.

Petrezselyem

Nehéz elképzelni, hogy a filigrán kis levelekből álló növényke egész télen virít. Ha kell kibújik a hó közül is, minél többet tépkeded, annál erőteljesebb növekedésre készteted. Kiváló téli C-vitamin forrás, ezért nem érdemes az étellel együtt főzni, csak a tányérban szórd rá, apróra vágva.