Újragondolt hagyományok és minőségi fűszerek széles és izgalmas választéka.

Kövess minket Facebookon és Instagramon

Érdekességek

FőoldalÉrdekességek9 karácsonyi süti a világ körül

9 karácsonyi süti a világ körül

Mi, magyarok leginkább bejglit sütünk karácsonykor, sok otthonban lágy zserbó, édes méteres kalács, vagy isteni flódni készül. De mi a helyzet a világ más tájain? Utánajártunk és hoztunk 9 igazán finom ünnepi süteményt. Miért ne próbálnád ki valamelyiket idén?

1. Olaszország: Panettone

A magyar háztartásokban régebben szinte hetente készített kuglóf olasz megfelelője. Foszlós és csak enyhén édes, igen látványos sütemény, ami akár ajándékba is kitűnő. Elkészítése nem könnyű és kifejezetten időigényes, legalább két órát rá kell szánni, hiszen többször keleszteni és gyúrni kell a tésztát. Megéri a fáradságot, mert nagyon finom és különleges desszert.

2. Franciaország: Galette Des Rois

Hagyományosan a franciák a két ünnep között fogyasztották ezt a mandulakrémmel vagy -pasztával készülő süteményt, de mára az ünnepi asztalon is helyet kapott. Vajas leveles tésztája rétegei között rejti a mandulát, a sütemény tetejét pedig sokszor még meg is cukrozzák. Nem éppen könnyű falat!

3. Németország: Stollen

A németek nagyjából 700 éve tökéletesítik ezt a porcukorral vastagon bevont karácsonyi püspökkenyeret, amit marcipánnal, asztalt és kandírozott gyümölcsökkel, rummal és diófélékkel gazdagítanak. A déli országrészeken elképzelhetetlen a karácsony stollen nélkül, aki nem otthon süti, az készen veszi meg ezt a finomságot.

4. Törökország: Revani

Bár a törökök legismertebb desszertje a baklava, a revani is megérdemli, hogy az egész világ megismerje. Karácsony táján szinte minden keresztény török otthonban elkészítik ezt a durumliszt alapú, citromos és narancsszörpös süteményt. Az eredmény egy édes és citromos ízű, ragadósan puha állagú piskóta, amit fahéjas mandulával dobnak fel. Kiváló desszert, könnyen elkészíthető finomság.

5. Spanyolország: Tarta de Santiago

Ízletes mandulatorta, aminek a tetejét porcukorral szórják meg, mégpedig úgy, hogy egy Szent Jakab-keresztet formázó díszítést kapjanak. A tészta nem tartalmaz búzalisztet, csak darált mandulát, tojást, cukrot, fahéjat, reszelt narancs- és citromhéjat. Isteni ízű és nagyon különleges, könnyű állagú sütemény, érdemes kipróbálni, mert ráadásul nem is ördöngösség az elkészítése.

6. Portugália: Bolo Rei

Különleges, királyi koronára emlékeztető sütemény, amelyet a portugálok az egész ünnepi szezonban szívesen sütnek és fogyasztanak. Egy ünnepi asztalról sem hiányozhat ez az édes kalács, amit diófélékkel és szárított gyümölcsökkel készítenek el. A hagyomány szerint a süteménybe egy babszemet is belesütnek, és a következő évben annak kell elkészítenie, akinek a tányérján landol. A bolti változatokból ez biztonsági okokból persze hiányzik.

7. Nagy-Britannia: Dundee

Nagyon szép, látványos sütemény, amelynek tetején szépen körberakott egész mandulaszemek díszítik. A tészta gazdag és ízletes, narancshéjjal, szárított gyümölcsökkel, Whiskey-vel és darált mandulával ízesítik, sőt koktélcseresznye is kerülhet bele. Könnyű cukormázzal is bevonják. Eredetileg a skótoktól származik, de Angliában és Írországban is elterjedt, nem véletlenül.

8. Chile: Pan de Pascua

Ennek a süteménynek megtévesztő neve van, hiszen a pascua szó a húsvétra utal. Ettől függetlenül hagyományos karácsonyi desszert, aminek az alapja gyümölcskenyér, de rumot is adnak hozzá. Hogy halmozzák az élvezeteket, karácsonykor rumos kávéval együtt fogyasztják, főleg karácsony első és második napján délután.

9. Japán: Mochi

Japánban a legtöbb étel valamilyen módon tartalmaz rizst, ez alól nem kivétel a mochi sem. Egyszerű, de nagyon finom sütemény, amihez a rizslisztet vízzel krémes állagúra főzik, majd formába töltve kihűtik. Sok változata létezik, karácsony környékén általában csokoládésziruppal, porcukorral és kandírozott gyümölcsökkel adják.