Sült céklaleves
A hűvös, őszi idő beköszöntével alapanyagainkat érdemes lecserélni idényzöldségekre. Az egyik klasszikus őszi-téli gyökérzöldség a cékla, aminek számos jótékony hatása van egészségünkre, ezen kívül igazán jólesik, hiszen jól átmelegíti a testünket és a lelkünket is. A cékla eredetileg a Földközi –tenger környékéről származik, a céklaleves pedig a Kelet-Európai zsidó közösség köreiben terjedt el leginkább a szláv területeken, innen pedig aztán az egész világon ismertté vált. Leginkább lengyel eredetűnek ismerjük, de egyébként az orosz és az ukrán konyhában is ismert.
Elkészítés
- 
														A sütőt előmelegítjük 200 fokra, a céklát meghámozzuk és 1,5-2 cm-es kockákra vágjuk. Sóval, borssal, rozmaringgal és a szerecsendióval fűszerezzük, majd egy sütőpapírral kibélelt tepsiben elrendezzük és 25-30 perc alatt puhára sütjük. 
- 
														Közben egy lábasban olívaolajat hevítünk, hozzáadjuk az apróra vágott hagymát, kicsit megsózzuk, fedő alatt puhára főzzük, majd fedő nélkül megpirítjuk. 
- 
														Hozzáadjuk a megsült céklát, majd felöntjük annyi alaplével, amennyi pont ellepi, majd tovább főzzük, hogy a cékla puhuljon. Szükség esetén az alaplé pótolható. 
- 
														Az elkészült céklát botmixerrel pürésítjük, majd a levesből egy keveset kivéve habverővel elkeverjük a joghurttal, majd így visszaöntjük a leveshez és összekeverjük. 
- 
														A durvára vágott diót száraz serpenyőben enyhén addig pirítjuk, amíg illatozni kezd. 
- 
														Tálaláskor extra joghurtot és durvára tört pörkölt diót kínálunk mellé. 

 
        
    