Újragondolt hagyományok és minőségi fűszerek széles és izgalmas választéka.

Kövess minket Facebookon és Instagramon

Savanyú vetrece

90-120 perc Nehézségi szint: Lelkes kezdőknek

Egy tradicionális erdélyi étel, amelyet már az 1500-a években is említenek a krónikák. Bár azóta már változott a recept, máig egy igazi különlegesség. Elkészíthető bográcsban is.

Hozzávalók főre:

Elkészítés

  1. A húst megtisztítjuk, és vékony csíkokra szeljük. A szalonnát kisebb kockákra, a hagymát apróra vágjuk.

  2. Dobjuk a szalonnát egy megfelelő méretű lábasba, és süssük zsírjára. Adjuk hozzá a vajat és a hagymát, pároljuk üvegesre. Tegyük bele a húst, sózzuk meg, majd kifehéredésig süssük.

  3. Szórjuk meg borssal, adjuk hozzá a pirospaprikát, a babérleveleket, majd a citrom egészben hagyott héját. Keverjük el benne a mustárt, és öntsük hozzá a bor felét.

  4. Ha esetleg a folyadékot kevésnek találjuk, kis vízzel öntsük fel. Gyenge lángon pároljuk egy órát.

  5. Ha letelt az idő, szórjuk meg majorannával, hozzáadjuk az összetört fokhagymát és a maradék bort. Ha szükséges, sózzunk utána, illetve pótoljuk az elpárolgó vizet is.

  6. Gyenge lángon főzzük teljesen puhára. Ha teljesen puha a hús, vegyük ki belőle a citromhéjat és a babérleveleket.

  7. Kevés liszttel keverjük el a tejfölt, adjuk hozzá a tejszínt, és habarjuk be vele az ételt. Ismét forraljuk fel, s már tálalható is.