Savanyú vetrece
Egy tradicionális erdélyi étel, amelyet már az 1500-a években is említenek a krónikák. Bár azóta már változott a recept, máig egy igazi különlegesség. Elkészíthető bográcsban is.
Elkészítés
-
A húst megtisztítjuk, és vékony csíkokra szeljük. A szalonnát kisebb kockákra, a hagymát apróra vágjuk.
-
Dobjuk a szalonnát egy megfelelő méretű lábasba, és süssük zsírjára. Adjuk hozzá a vajat és a hagymát, pároljuk üvegesre. Tegyük bele a húst, sózzuk meg, majd kifehéredésig süssük.
-
Szórjuk meg borssal, adjuk hozzá a pirospaprikát, a babérleveleket, majd a citrom egészben hagyott héját. Keverjük el benne a mustárt, és öntsük hozzá a bor felét.
-
Ha esetleg a folyadékot kevésnek találjuk, kis vízzel öntsük fel. Gyenge lángon pároljuk egy órát.
-
Ha letelt az idő, szórjuk meg majorannával, hozzáadjuk az összetört fokhagymát és a maradék bort. Ha szükséges, sózzunk utána, illetve pótoljuk az elpárolgó vizet is.
-
Gyenge lángon főzzük teljesen puhára. Ha teljesen puha a hús, vegyük ki belőle a citromhéjat és a babérleveleket.
-
Kevés liszttel keverjük el a tejfölt, adjuk hozzá a tejszínt, és habarjuk be vele az ételt. Ismét forraljuk fel, s már tálalható is.