Sárgabarackos galette

Sárgabarackos galette

Leírás:

Mi is az a galette (ejtsd: galett)? A franciáknál ez egy lapos kerek süteményt jelent. Nagyon egyszerű az elkészítése, a tészta alig néhány hozzávalóból áll, nagyjából 10 perc munkával összedobható. A tölteléknek pedig használjuk, ami éppen megtalálható otthon. És ami még fontos: ennél a süteménynél egyáltalán nem elvártak a precíz sarkak, a szimmetria, amik a tökéletességre törekvő háziasszonyokat az őrületbe tudják kergetni, ha nem úgy sikerül - itt kifejezetten előny a rusztikus külső. Valószínűleg már az újkőkorszakban létezett a galette-hez hasonlító lapos tésztaféle, mely a tűz által felmelegített kövön át tudott sülni. Erre jöttek később ilyen-olyan feltétek, majd a tészta visszahajtása, hogy ott is maradjon, amit beleraktak. Normandiában és Bretagne-ban különleges hagyománya van a galette-nek. Galette des Rois-nak hívják, amelyet a három királyok érkezésének ünneplésére sütnek. Gyökerei a római kor Saturnalia ünnepéig nyúlnak vissza, amikor is a süteményben babot lelő rabszolga vált az adott nap királyává. Később már ezüstöt, manapság már csak kis porcelán csecsebecséket rejtenek bele és papírkoronákkal árulják, így a családi vacsorán az viselheti a fejdíszt, aki megtalálja a tésztában a „kincset”. A galette rendkívül jól variálható, az előételtől kezdve a desszertig bármilyen fogásként, sósan vagy édesen is készíthető. Most egy gyümölcsös, sárgabarackos változatot mutatok.

Elkészítés:

  1. A 160 g lisztet, vajat, az egy kiskanál cukrot és a csipetnyi sót morzsás állagúra összedolgozzuk, majd a vizet óvatosan hozzáadagolva gyorsan összegyúrjuk a tésztát. Folpackba csomagoljuk és fél órára a hűtőbe tesszük.

  2. A sárgabarackot elfelezzük és kimagozzuk. Ha nagyobb méretű a barackunk, akkor felezés helyett cikkelyekre is vághatjuk.

  3. A tejfölt, citromhéjat, fahéjat és a 2 evőkanál cukrot összekeverjük a töltelékhez.

  4. A tésztát kb. 30 cm átmérőjűre nyújtjuk lisztezett felületen. A szélét lehet „rojtosra” is hagyni, ahogy alakul a nyújtás után, de nagyjából körbe is lehet vágni késsel.

  5. Sütőpapírt rakunk egy tepsire, ezt megszórjuk az 1 evőkanál liszttel és az 1 evőkanál cukorral. Erre ráhelyezzük a kinyújtott tésztát.

  6. A középső részét megkenjük a tejfölös keverékkel úgy, hogy a szélén mindenhol kb. 3 cm-es sáv szabadon maradjon. Elrendezzük a megkent felületen a sárgabarackokat.

  7. A tészta széleit ráhajtogatjuk a barackos részre és a tésztarészeket enyhén egymáshoz nyomogatjuk. Nem kell itt tervezgetni, méricskélni, ahogy sikerül, úgy lesz jó! A tészta visszahajtott szélét megkenjük tojással.

  8. 190 C-ra előmelegített sütőben kb. 35 perc alatt megsütjük. Hidegen és melegen egyaránt finom.

Értékeld a receptet:
Hozzászólások:

Kapcsolódó receptek

Hagymás pulykacomb aszalt szilvás káposztával

Mákos guba aszaltszilva-kompóttal