Sárgabaracklekvár
A sárgabaracklekvár kihagyhatatlan, szinte mindenki szereti. Ha felhígítjuk, öntetként kínálhatjuk rizsfelfújt mellé, darás tésztához, fánkhoz, és még számos étel elmaradhatatlan társa. Sokféleképpen készíthető, talán az egyik leggyorsabb módja a zselésítő cukros változat, amit itt ajánlok.
Elkészítés
-
A sárgabarackot gondosan megmossuk, meghámozzuk, kimagozzuk, és négyfelé vágjuk.
-
Lábosba tesszük, a cukrot rászórjuk, jól összekeverjük, és felforraljuk, majd néhány percig lassú tűzön bugyogtatjuk.
-
Azonnal a jól kimosott, lecsurgatott csatos vagy csavaros üvegekbe töltjük, 1-1 csipet nátrium-benzoátot rászórunk, és szorosan lezárjuk. Az üvegeket 4-5 percre fejtetőre állítjuk, majd visszafordítjuk, és hűlni hagyjuk.
-
Másnap száraz, hűvös helyre tesszük, hosszú ideig eláll.