Római köményes aszalt szilvás marha „pörkölt” kuszkusszal
A római kömény egy kevésbé ismert ízvilágot hordoz, mégis érdemes kipróbálni, mert segítségével könnyen a Közel-Keletre varázsolhatjuk magunkat. Ez a marhahúsos, aszalt szilvás pörkölthöz hasonló étel Marokkóból származik, ahol egy speciális, tagine (tázsin) nevű agyag edényben készítik, épp ezért a nevét is erről kapta. Hasonló edény nélkül, lábasban mi magunk is elkészíthetjük otthon. A titka a hosszú, lassú hőfokon történő főzés, melynek során a marhahúsban található kollagén kioldódik ezáltal a hús omlóssá, a szaft pedig krémessé válik. Az aszalt szilva enyhén édeskés ízt ad az ételnek, ami tovább fokozza a közel-keleti ízvilágot.
Elkészítés
-
A hagymát megpucoljuk, apróra vágjuk, majd az olajon 10-15 perc alatt lassú hőfokon, fedő alatt megpároljuk. Ekkor belekeverjük a fűszereket és a húst is, majd magasabb hőfokon az egészet átpirítjuk. Ezután felöntjük a vízzel, sózzuk ízlés szerint és hozzáadjuk az aszalt szilva felét.
-
Fedő alatt, alacsony hőfokon 2-2,5 órán át pároljuk. Időnként megnézzük, hogy szükséges-e a bele még fűszer vagy só.
-
Ha teljesen omlóssá puhult a hús (ez függ a hús minőségétől, az állat korától, tartásától, kóstolgatni kell), de még bővebb szaftja van, mint szeretnénk, akkor fedő nélkül magasabb hőfokon is főzzük az ételt, hogy a szaft sűrűbbé váljon.
-
Tálalás előtt ízlés szerint belekeverjük a maradék aszalt szilvát is.
-
A kuszkuszt tálalás előtt elkészítjük. Ehhez a kuszkuszt a mentával és 1 mokkáskanál sóval együtt hőálló, lefedhető tálba öntjük és felöntjük annyi forróvízzel, ami 1 cm-rel lefedi. Befedjük és hagyjuk, hogy a kuszkusz 5-10 perc alatt beszívja az összes folyadékot.
-
Ha ez megtörtént, akkor a tagine-t a kuszkusszal és a pirított mandula szeletekkel tálaljuk.