Leírás:
Imádom a gesztenyés süteményeket, ezért nálunk a családban több bevált gesztenyés süti is van. Másik nagy kedvenceim a mousse desszertek, így a mostani receptben ezt a kettőt ötvöztem. Szerintem a legjobb benne, hogy kellően gesztenyés, de a tejszínhabnak köszönhetően nem túl tömény, pont megfelelő. Kötelező hozzá valami kis savanykás íz is, így egy szem meggyet rejtettem el a krém közepében, a piskóta és a krém között pedig egy kis meggylekvár található. Ennek a sütinek remélem majd ti sem tudtok ellenállni és nálatok is olyan nagy kedvenc lesz, mint nálunk.
Elkészítés:
-
A piskótakoronghoz a tojásfehérjét a 30 gramm cukorral/édesítővel robotgéppel habbá verjük, majd alacsonyabb fokozaton a tojássárgáját is hozzákeverjük.
-
A lisztbe belekeverjük a csipetnyi sütőport és az 1 teáskanálnyi kakaóport. A lisztet a habba keverjük nagy körkörös mozdulatokkal úgy, hogy közben a habot ne törjük össze.
-
A tésztát sütőpapírral kibélelt tepsiben eloszlatjuk, ez egy kisebb mennyiség lesz. Ügyeljünk rá, hogy egyenletes legyen és ne túl vékony. 180 fokra előmelegített sütőben 8 perc alatt készre sütjük.
-
A meggyből 6 db egész szemet kiveszünk, a többit a 4 evőkanál befőző cukorral összefőzzük, tetszés szerint a felét pürésítjük.
-
A gesztenyemasszát áttörjük krumplinyomóval, majd a zselatint a vízben feloldjuk és mikróban megmelegítjük. Vigyázzunk, hogy ne forrjon fel!
-
Hozzáadunk 50 ml tejszínt és elkeverjük a gesztenyemasszával, hogy teljesen homogén masszát kapjunk. Belekeverjük a rumot is.
-
A maradék tejszínt felverjük, habfixálóval és a 80 gramm cukorral/ édesítővel összekeverjük, majd beleforgatjuk a gesztenyemasszába.
-
A tésztából desszertgyűrűvel kis korongokat szúrunk ki, a tésztákat a 6 db korong aljára helyezzük, majd megkenjük a meggylekvárral.
-
Erre jön a krém fele elosztva a desszerteken, majd mindegyik közepére teszünk egy szem meggyet, végül a maradék krémet is elosztom a tortácskákon.
-
Hűtőben egy éjszakát, de legalább 6 órát pihentetem.
-
Tipp: Amennyiben nincs desszertgyűrűd a tésztát egy nagyobb pogácsaszaggatóval szúrd ki, majd a tészták köré kb. 8 cm magas falat alakíts ki. Ennek az a feladata, hogy megtartsa a krémet, amíg az a pihentetés alatt megköt. Tálaláskor natúr kakaóporral megszórom, vagy használhatsz tortadarát is. Lehet kínálni még mellé extra tejszínhabot.
Hozzászólások: