Mediterrán kuszkuszsaláta
Ezt az izgalmas salátát különféleképpen variálhatjuk, például korianderlevél helyett petrezselyemmel is készíthetjük, illetve apró kockákra vágott sonkát is adhatunk hozzá. A kuszkuszt a közel-keleti és az afrikai konyha használja. Ezt az eredetileg berber specialitást az arabok búzadarából kézzel gyúrják, gőzöléssel és morzsolással egészen finom, apró golyócskákká sodorják. Tálalhatjuk önálló ételként, de roston sült halakhoz, húsokhoz, sült kolbászhoz is kitűnő köret.
Elkészítés
-
4 deci sós vizet a kurkumával és 1 evőkanál olívaolajjal felforralunk. A kuszkuszt beleszórjuk, villával felkeverjük, és letakarva félretesszük. A paprikát, a cukkinit és a padlizsánt megmossuk, letöröljük, és közepes nagyságú kockákra daraboljuk. A hagymát megtisztítjuk, és keskeny cikkekre vágjuk. A fenyőmagot serpenyőben szárazon aranybarnára pirítjuk, majd kiszedjük, és hűlni hagyjuk.
-
Serpenyőben 1 evőkanál olajat forrósítunk, majd a zöldségkockákat és a hagymát, közepes lángon, 3-4 perc alatt megpirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, majd a serpenyőből tányérra tesszük, és félrerakjuk.
-
Habverővel a borecetet sóval, borssal és 3 evőkanál olajjal összedolgozzuk.
-
A zöldségeket a kuszkusszal összekeverjük, és a mártással meglocsoljuk, kb. 30 percig állni hagyjuk, majd salátalevelekkel bélelt tálba halmozzuk. A pirított fenyőmaggal és az összetépkedett korianderlevelekkel megszórva tálaljuk.