Mákos szélforgó keksz narancslekvárral
Tavaszi szél, ami a nap első sugaraival langyosan és lágyan cirógatja az arcunkat. Ilyenkor előkerülnek a tarkabarka, varázslatosan pörgő szélforgók is a gyerekek nagy örömére. És ez a különleges forma nem csak a kertben vagy a balkonon, a tányérunkon is igen jól mutat. Húsvét alkalmából az alap linzer receptemet bolondítottam meg egy kis csavarral, hogy mind ízben, mind formában igazán különleges végeredmény szülessen. Az omlós tésztához tökéletesen passzol a friss és citrusos ízvilág.
Elkészítés
-
Egy nagy tálban elmorzsoljuk a lisztet a puha vajjal. Majd hozzáadjuk a tészta többi hozzávalóját is és az egészet alaposan összedolgozzuk. A tésztát legalább 30 percig hűtőben pihentetjük.
-
A hűtőből kivéve enyhén lisztezett nyújtódeszkán nyújtsuk ki a tésztát kb. 0,5 cm vastagságúra. Majd vágjunk kb. 6*6 cm-es négyzeteket belőle. A négyzeteket átlósan vágjuk be a négy sarkán, úgy, hogy a közepén maradjon még hely a lekvárnak. Tegyünk egy fél kiskanálnyi lekvárt a közepére és hajtogassuk be a képen látható módon.
-
Az elkészült sütiket óvatosan helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire, majd 180 °C-ra előmelegített sütőben süssük 10-15 percig. Ha megsültek, a sütőből kivéve hagyjuk őket kihűlni. Végül szórjuk meg egy kis porcukorral.
-
Tipp: Elkészíthetjük már az ünnepek előtt is, hiszen ha pár napig dobozban légmentesen lezárva tároljuk, a tészta beszívja magába a lekvárt és még puhábbá és omlósabbá válik a sütink.