Karamellás gesztenye
Gesztenyéből bizony sosem elég! Használjuk ki a szezonját, és készítsük el az ősz egyik kihagyhatatlan finomságát!
Elkészítés
-
A gesztenyéket a csúcsos végüknél keresztben bevágjuk, vigyázva, hogy csak a héjat hasítsuk fel, a húsba ne vágjunk.
-
Ezután lobogó forró vízben előfőzzük. Leszűrjük, tepsire rendezzük egyenletesen, majd 180 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt készre sütjük. Még melegen meghámozzuk.
-
A sziruphoz a cukorból aranybarna karamellt készítünk egy magas falú edényben, majd hozzáadjuk a vizet.
-
Addig forraljuk, amíg a karamell teljesen feloldódik, majd hozzáadjuk a fűszereket, narancshéjat, végül a gesztenyét.
-
15 percig alacsony hőfokon forraljuk. Még forrón üvegekbe töltjük, kidunsztoljuk, vagy hűtve tároljuk, úgy két hétig eláll.
-
A karamellizált gesztenyéhez jól illik egy kevés jó minőségű rum vagy whiskey.