Kacsamell, hideg sült cékla salátával

Kacsamell, hideg sült cékla salátával

Leírás:

Cékla és sült kacsamell…külön-külön is isteni fogások, képzeld el milyenek lehetnek együtt!

Elkészítés:

  1. Minden hozzávalót összekeverek, majd egy éjszakára a hűtőbe teszek.

  2. Másnap megsütöm a kacsamellet. A kacsamell az egyik kedvenc húsunk. Fontos, hogy rozéra süssük, vagyis ne süssük túl, ne szárítsuk ki. Sokan félnek tőle, pedig egyáltalán nem ördöngösség. A legfontosabb a kacsamell sütésnél a mellek mérete. Maximum 25 dekás darabokat vásároljunk! Néha a piacon 70-80 dekás melleket árulnak, de azokból rozé mellet sütni lehetetlen, nem is arra való. Pici, vákumcsomagolt melleket érdemes vásárolni, ami szinte minden szupermarketben kapható, általában kettőt csomagolnak össze egyszerre. Ez vagy két embernek egy komolyabb vacsora, vagy ha hajszálvékonyra szeletlejük, akkor egy négy fős család könnyű vacsorája lehet, sok salátával. Most ez utóbbit írom le.

  3. Nagyon felforrósítom a serpenyőket, és ha lehetséges, vastagtalpú, öntöttvas serpenyőket használok. Amikor már nagyon forró a serpenyő, mérséklem a tüzet bele teszem a kacsamellet bőrével lefelé. Olaj vagy zsír nem kell alá, hiszen a bőrös fele tiszta zsír, bőven ki fog sülni onnan annyi, amennyi szükséges, sőt...

  4. Két perc után megfordítom, és újabb két percig sütöm, majd még kétszer fordítom. Mielőtt elzárom a lángot, az újammal megnyomkodom a melleket: ha túl puha akkor adok még neki pár percet. Tudom, ez a meghatározás nem túl pontos, és egy rozé kacsamellben kezdő háziasszony nem sokra megy vele, de a harmadik nekifutásra már biztosan benne lesz az ujjában az érzés. Addig is érdemes pihentetés után egy picit bevágni az egyik mellett, és belekukucskálni, mennyire sült át belülről. Pár alkalom után erre már semmi szükség nem lesz, szó szerint a kis ujjunkban lesz a kacsamell sütése.

  5. Az elkészült melleket egy rácsra szedem, és tíz percig pihentetem. Legjobb megoldás 50 fokos sütőbe tenni erre az időre, természetesen bőrével felfelé- Ilyenkor még csöpög belőle kevés húslé, ezért tegyünk alá valamit. Frissen a legjobb, de a kacsamell hidegen is nagyon finom! 24 órán belül fogyasszuk el, és tartsuk a hűtőben!

  6. Tálalás előtt vékonyra szeletelem, és csak a tányéron sózom, borsozom.

Értékeld a receptet:
Hozzászólások:

Kapcsolódó receptek

Tepsis sült krumpli fokhagymával és snidlinggel