Újragondolt hagyományok és minőségi fűszerek széles és izgalmas választéka.

Kövess minket Facebookon és Instagramon

Húsos-babos káposzta

több, mint 120 perc Nehézségi szint: Lelkes kezdőknek

Egy klasszikus magyar étel, nem a könnyedebb fajtából. Melengető lehet egy hideg téli napon is, de az az igazi, ha egy nyári délután a családdal vagy a barátokkal körbeüljük a bográcsot.

Hozzávalók főre:

Elkészítés

  1. Előző este enyhén sós vízben főzzük félpuhára a babot, és a levében hagyjuk kihűlni.

  2. A húst vágjuk kb. két centiméteres kockákra. A szalonnát ujjnyi távolságra a bőréig vagdossuk be. A hagymát vágjuk finomra. A káposztát hideg vízben mossuk át, hogy ne legyen nagyon savanyú, majd néhány vágással rövidebbre vágjuk a szálakat.

  3. Egy nagy fazékban vagy bográcsban olvasszuk fel a zsírt, majd süssük meg benne a szalonnát. Ha kész, tegyük félre.

  4. A hagymát dinszteljük meg a zsíron, majd dobjuk rá a húst, és kevergetve kifehéredésig pirítsuk. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk a pirospaprikával. Alaposan átforgatjuk, majd felöntjük annyi vízzel, ami éppen ellepi. Közepesen erős tűz felett kb. egy óra alatt félpuhára pároljuk. Ha szükséges, pótoljuk az elpárolgó vizet.

  5. Adjuk hozzá a káposztát és a lecsöpögtetett babot. Fűszerezzük babérlevéllel és a borsikafűvel, majd öntsük rá annyi vizet, hogy egy ujjnyival ellepje. Felforraljuk, majd éppen csak forrásban tartva készre főzzük.

  6. Tálaláskor tegyük rá a szalonnát, és kínáljuk tejföllel.