Holland karácsonyi keksz
Hosszú éveken át minden karácsonykor mézeskalácsot sütöttem a fiaim kérésére egészen addig, amíg először elkészítettem ezt a holland karácsonyi kekszet. Talán megunták a szokásost, vagy ennek a keksznek a ropogóssága tetszett meg nekik, nem tudom. De attól kezdve sokáig ezt a kekszet kérték tőlem az ünnepekre. A sütés közben terjengő karácsonyi illatok megszólalásig hasonlítanak a mézeskalácssütésre. Azzal a különbséggel, hogy jóval egyszerűbb elkészíteni, és egyáltalán nem fontos, hogy puha legyen. Sőt! Itt az a lényeg, hogy omlós, roppanós legyen a végeredmény. Sokaknak meggyűlik a baja a mézeskalács sütésével, és mindenki a puha mézes titkát keresi. Rengeteg mézeskalács variációt kipróbáltam, és hiszem, hogy nincs rossz recept, csak hibás sütési technika. A holland karácsonyi keksszel ezt az idegeskedést is kipipálhatjuk, azaz elfelejthetjük, mert ennek nem kell puhának lennie.
Elkészítés
-
Adjuk a liszthez a sót, a cukrot, és a fűszereket.
-
Figyelem! A melaszos nádcukor tényleg ragacsos, ezért érdemes kézzel összemorzsolni a száraz hozzávalókat.
-
A keksz akkor lesz karamell hatású, sötét színű, ha a melaszos nádcukorral készítjük. Le lehet cserélni egyéb cukorfajtára vagy édesítőre, de akkor egy teljesen más ízű és jellegű keksz lesz a végeredmény. Higgyétek el, ezzel a legjobb.
-
A vajat kockázzuk fel, és morzsoljuk bele gyors mozdulatokkal a lisztes keverékbe. Végül egy lazán felvert tojással gyúrjuk össze.
-
Csomagoljuk folpackba, és tegyük a hűtőbe 2 órát pihenni.
-
Vegyünk egy sütőpapír darabot, helyezzük rá a tésztát, és fedjük le folpackkal. Lisztet ne szórjunk se alá, se fölé!
-
Nyújtsuk ki a tésztát 3 mm vastagságúra, és tetszőleges kiszúróval formázzuk meg a kekszeket. Tegyük őket sütőpapírral bélelt tepsire, és előmelegített, 160 fokos, légkeveréses sütőben süssük 12-13 percen át. Légleverés nélkül 170 fokos sütőben süssük.