Fűszeres bárány kebab grillrácson sütve
Sajnálatos módon a hazai, hétköznapi konyha alapanyagai között ritkán jelenik a meg a bárányhús – nézzünk csak be egy átlagos hentespult kínálatába. Ott fellelhető a sertéshús szinte minden formájában, megtalálhatók a szárnyasok és kisebb kínálatban a marhahús is – de sajnos bárányhúst csak speciálisabb húsboltban vásárolhatunk vagy rendelhetünk meg. Én most ennek ellenére egy olyan receptet szeretnék most bemutatni, ami ebből a nagyszerű húsból készül.
Elkészítés
-
A két vöröshagymát géppel vagy kézzel nagyon apróra vágom. A teraszról behozok egy nagy maréknyi friss koriandert - majd ezt is felaprítom.
-
A darált húst, a fűszereket, a hagymát összekeverem, azután citromhéjat reszelek még a húspépbe. Kézzel alaposan összedolgozom az összetevőket, majd hűtőbe teszem a tálat, hogy az ízek klasszul összeérjenek. (Minimum 2-3 óra)
-
A pihentetés után vizes kézzel húsrudacskákat formázok, majd egy-egy (vízben előáztatott) pálcikára felszúrom őket. Egymás mellé pakolom a rudacskákat, majd hagyom még őket pihenni egy negyed órát.
-
A faszenes vagy gázgrill rácsát alaposan felforrósítjuk, kicsit átolajozzuk, majd az előkészített húsrudakat készre sütjük. A sütés során törekedjünk arra, hogy minden oldaluk szép aranybarna legyen. Vigyázzunk, hogy ne süssük túl a kebabokat , ügyeljünk arra, hogy belül szaftos, kívül pirult legyen a végeredmény.
-
Köretként korianderes piláfot készíthetünk, amely gyakorlatilag egy alaplében párolt, fűszeres rizsköret, de kiváló választás lehet esetleg egy olívás, olajbogyós nyári saláta is – a lényeg az, hogy a fűszerezés kicsit a keleti világot tükrözze.