Füge lekvár
A fügelekvár maga az üvegbe zárt csoda. Készülhet csak fügéből, vagy más gyümölcsökkel összefőzve (például barackkal, szilvával, vagy naranccsal).Ízesíthetjük őrölt gyömbérrel, fahéjjal, vagy akár friss rozmaringgal, kakukkfűvel, és egy kis rum, vagy portói sem rontja el. Isteni finom vajas kenyéren, de mi leginkább érett sajtokhoz szoktuk fogyasztani. Évekkel ezelőtt a tengerparti nyaralásról hoztuk a friss fügét, ma már szerencsére megterem itthon is, akinek meg nincs saját fügefája, megveheti az érett fügét piacon, vagy szupermarketben.
Elkészítés
-
A megmosott fügéket negyedeljük, gondosan elmosogatott fazékba tesszük, összekeverjük a nádcukorral, a citromlével és a fahéjjal, majd forrástól számítva 10 percig főzzük.
-
Botmixerrel pépesítjük, hozzáadjuk a rumot (vagy portóit) és még 1-2 percig kevergetve főzzük.
-
Csírátlanított üvegekbe szedjük, rácsavarjuk a tetőt, majd száraz dunsztban hagyjuk másnapig.
-
Fenti mennyiségből 4 db kb 2 dl-es kisüveg lekvár készülhet.