Forralt bor zselé
A mi családunkban nem voltak boros ételspecialitások az ünnepekkor sem. A borlevessel, és a gyümölcszselével exem családjában ismerkedtem meg. Sosem múlt el a karácsony borleves nélkül. A zselé pedig csupán a gyermekeim édesapja miatt készült. Akkoriban nem hozott lázba ez a furán remegő desszert, de az évek múlásával egyre szélesedett az ízlésem, a kíváncsiságom pedig határtalan lett. Egy olyan desszertet szerettem volna készíteni, aminek az íze sokak számára ismerős, egyszerű elkészíteni, és gyorsan be lehet kanalazni. Az elfogyasztás utáni állapotoktól elzárkózom, minden esetre gyerekektől jól rejtsétek el.
Elkészítés
-
A bort öntsük egy kisebb fazékba, adjuk hozzá a fűszereket, egy szelet kimagozott almát, és a narancs vékonyan levágott héját. Forraljuk fel, és hagyjuk főni 10-15 percet.
-
Közben a gránátalma magjait vegyük ki a gyümölcsből. A kivit hámozzuk meg, vágjuk apró kockákra. A poharakat rétegezzük meg a gránátalma magokkal, és a kivivel. A kész forralt bort szűrjük le.
-
Ha pektinnel dolgozunk, akkor keverjük össze a cukorral. Adjuk a forró borhoz, és 4-5 percig főzzük. utána öntsük a már gyümölcsökkel megpakolt poharakba. Amennyiben porzselatint használunk, a forralt bort hűtsük le először.
-
Egy csomag zselatint keverjünk el egy merőkanál borral, majd adjuk hozzá a maradék folyadékot, és a cukrot is. Odafigyelve melegítsük fel, ügyelve arra, hogy ne forrjon. Majd öntsük rá a gyümölcsökre.
-
A poharakat dermedésig ne mozgassuk, hagyjuk a konyhapulton. Végül tegyük hűtőbe.