Újragondolt hagyományok és minőségi fűszerek széles és izgalmas választéka.

Kövess minket Facebookon és Instagramon

Cukkinis pite

30-45 perc Nehézségi szint: Lelkes kezdőknek

Akinek van kiskertje, az tudja, hogy egy bokor cukkini egy egész családot ellát, sőt, amikor nagyon beindul, akkor olyan gyorsan, és olyan sok cukkini terem rajta, hogy a szomszédság is alig győzi enni a mi termésünket.
Talán cukkini még „nem sikerült rosszul” soha a kertben, vagyis még soha nem történt olyan, hogy ne ontotta volna magából a termést.
Igazi jolly-joker zöldségféle, millió dolgot lehet készíteni belőle, sőt, már a virága is ehető, tölthető csoda. Én a kicsi, maximum húsz centis darabokat kedvelem a legjobban, annak még nincsenek magjai, puha a héja, és sokféle képpen elkészíthető, de nagyobbak se vesznek kárba, szinte mindennel tölthetőek, vagy lereszelve az egyik legfinomabb csokis süti süthető belőlük.
Ezt a pitét azért kedveljük, egy zöldsalátával komplett vacsora, de akár köretként is megállja a helyét egy szelet hús mellé, amikor a rizs/krumpli már unalmas.
Száz gramm cukkiniben mindössze 17 kalória, és 2,5 gramm szénhidrát található, és ez mindenképp jó hír lenne azt hiszem. A rossz az, hogy ez azt jelenti, hogy ez egy nagyon magas víztartalmú tökféle, és ahhoz, hogy igazán ízletes legyen, valami zsírossal, lisztessel, vagy mindkettővel kell keverni.
Nyilván grillezhető magában is, de kevesen rajongói a natúr, grillezett cukkininek, és ennek oka van.
Kecskesajttal keverve, levelestésztába töltve viszont a legszebb arcát mutatja, és még a notórius húsevők is bizalmat szavaznak neki.
40 perc alatt mindennel együtt elkészül úgy, hogy az utolsó húsz percben csak a sütő dolgozik, mi már a lábunkat lógatjuk.

Hozzávalók főre:

Elkészítés

  1. Előmelegítjük a sütőt 220 fokra.

  2. A cukkinit kis lyukú reszelőn lereszeljük. Lesózzuk, megnyomkodjuk, majd két perc állás után kinyomkodjuk, amennyire tudjuk.

  3. Egy nagy serpenyőben megolvasztjuk a vajat, és megforgatjuk benne a cukkinit. Pár percig kevergetjük, de nem pároljuk puhára.

  4. Hozzáadjuk a puha kecskesajtot, és amikor az elolvadt, belekeverjük a fűszereket és a mustárt is.

  5. Egy piteformát kibélelünk a tésztával, belesimítjuk a tölteléket, és 20 perc alatt megsütjük. Frissen, forrón, ropogósan a legfinomabb.