Cseresznyebefőtt
Cseresznyéből készül az egyik legkedveltebb befőttünk. Húsok mellé – esetleg más befőttekkel vegyesen – is adhatjuk, de egy nehéz ebéd után könnyű desszertként is kínálhatjuk. Az 5 fő a recept esetében 5 db, egyenként 5 dl-es üveget jelent.
Elkészítés
-
A cseresznyét átválogatjuk, a szárát leszedjük, és óvatosan, nehogy a gyümölcs összetörjön, megmossuk. Azután a gyümölcsöt fél óra hosszat langyos vízbe áztatjuk, majd szűrőn szikkadni hagyjuk.
-
Közben a levét elkészítjük: a vizet a cukorral, a citromsavval, a szegfűszeggel, a fahéjjal, a vaníliával és a nátrium-benzoáttal felforraljuk, a képződő habot leszedjük. A cseresznyét széles szájú üvegekbe rakjuk, és a cukros, fűszeres lével felöntjük, majd légmentesen lezárjuk.
-
A üvegeket langyos vízzel telt edénybe állítjuk, majd fokozatosan 90 °C-ra melegítjük. Kb. 10 percig ezen a hőmérsékleten tartjuk, majd a fazekat félrehúzzuk, és hagyjuk kihűlni.
-
A kész befőttet száraz, fénytől védett helyen tároljuk. A befőtt két hónap múlva lesz fogyasztható.