Cassoulet
Ami Kelet-Európában a sólet, Észak-Amerikában a Chili con carne, az a franciáknak a Cassoulet. Fűszeres-babos egytálétel kacsacombbal és sertésoldalassal. Az étel Dél- Franciaországból származik, nevét a hagyományos főzőedényről, a cassole-ról kapta. Nem létezik alaprecept, rengeteg változatban elkészíthető.
Elkészítés
-
A babot előző este bő vízbe beáztatjuk.
-
A paradicsomot meghámozzuk és felkockázzuk, a hagymát durvára vágjuk, a cseréptálat vízbe áztatjuk.
-
Az oldalast a csontok mentén hat darabra vágjuk, a kacsacombokat alsó és felsőcombra választjuk szét, a kolbászt 5 centis darabokra vágjuk, a szalonnát felkockázzuk.
-
A kacsazsírt egy serpenyőbe tesszük, megsütjük benne a szalonnát. Kivesszük és félretesszük egy tálba.
-
Megpirítjuk a combok mind a két oldalát, kivesszük és félretesszük egy tálba.
-
Megpirítjuk az oldalas darabok mind a négy oldalát, kivesszük és félretesszük egy tálba. Ugyanígy járunk el a kolbászokkal is.
-
A visszamaradt zsírban üvegesre pirítjuk a durvára vágott hagymát, hozzáadjuk az összetört fokhagymát. Beletesszük a paradicsomot, sózzuk, borsozzuk, kakukkfűvel és babérlevéllel fűszerezzük. Hozzáadjuk a leszűrt babot, és rövid ideig együtt sütjük.