Birsalma befőtt
A legjobb dolog, amit birsalmából készíthetünk, a birsalmabefőtt. Akár levesnek, sültek mellé mártásnak, de desszertként is megállja a helyét. A gyümölcs magas vitamintartalma és kiváló méregtelenítő hatása miatt remekül jöhet ősszel, hűvösebb időkben.
Elkészítés
-
Egy lábasban elkeverjük a vizet és a citromsavat. A birsalmát meghámozzuk, negyedeljük, majd kivágjuk a magházat.
-
2x2 centis kockákra vágjuk a gyümölcsöt, amit azonnal a citromsavas vízbe teszünk, így a főzés során sem barnul meg.
-
Hozzáadjuk a cukrot és a felhasított, kikapart vaníliarudat és a sót.
-
Nagyon alacsony hőfokon 1 óra alatt puhára főzzük a birsalmát.
-
Forró, fertőtlenített üvegekbe töltjük, szorosan lezárjuk, majd száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.
-
A citromsav segít megőrizni a frissen szeletelt alma és körte színét, befőttekhez érdemes használni.