Bakonyi gulyás
A gulyás a magyar konyha legautentikusabb étele, ennek ellenére a recept tájegységenként változhat, ez a recept például a Bakony hegyvidékén született. Akkor az igazi, ha kinn, bográcsban készítjük el, de természetesen lakásban, tűzhelyen is megfőzhető.
Elkészítés
-
A húst megtisztítjuk és 2 centis kockákra vágjuk. A szalonnát felcsíkozzuk, a gombát megtisztítjuk és felszeleteljük, a kolbászt felkarikázzuk.
-
A zsíron a szalonnát kisütjük, kiszedjük és félrerakjuk. Az apróra vágott hagymát a zsíron megfonnyasztjuk.
-
Rádobjuk a húst, és fehéredésig pirítjuk, majd aláöntünk kb. 2 dl vizet, mintha pörköltet készítenénk. Sózzuk, hozzáadjuk a borsot, a zsályalevelet és a kakukkfüvet. Lefedve, gyenge tűzön addig pároljuk, amíg félig megpuhul. Ha szükséges pótoljuk az elpárolgott vizet.
-
Öntsük hozzá a csontlevest, adjuk hozzá a babérlevelet és forraljuk fel. Adjuk hozzá a gombát, a kolbászt, és gyenge tűzön addig főzzük, amíg a hús teljesen megpuhul.
-
A tejfölben elkeverjük a lisztet és behabarjuk a levest, majd újra felforraljuk. Tálaláskor szórjuk meg a sült szalonna csíkokkal.