Aprófánk friss körteszósszal
Egy nem hagyományos fánk, egy gyors és finom édesség az ősz ízeivel fűszerezve.
Elkészítés
-
A liszthez hozzáadjuk a sót, a cukrot és a szódabikarbonát, majd alaposan átforgatjuk. A tejre ráütjük a tojást, hozzáadjuk a rumot is, szépen elkeverjük.
-
Ráöntjük a száraz összetevőkre, és addig keverjük, amíg csomómentes, sűrű tésztát kapunk. Lefedjük, majd háromnegyed órát pihentetjük.
-
Forrósítsuk fel az olajat, kiskanállal szaggassunk bele a tésztából. Ha előtte olajba mártjuk a kanalat, a tészta könnyebben lecsúszik róla. A forró olajban szép nagyra nőnek. Süssük aranysárgára, majd szedjük ki és csepegtessük le.
-
A körtét mossuk meg, hámozzuk meg, távolítsuk el a közepét, majd kockázzuk fel. Tegyük egy lábosba, öntsük alá a vizet, szórjuk meg ízlés szerint fahéjjal, adjuk hozzá a citrom levét.
-
Forraljuk fel és lefedve pároljuk annyi ideig, ami alatt a körte félig megpuhul. Ez fajtától függően több-kevesebb idő lehet. Közben ízlés szerint édesítsük a barnacukorral.
-
Kevés vízben a keményítőt csomómentesre keverjük. Hozzáadjuk a körtéhez, és addig forraljuk, amíg bezselésedik. A kész szósz sűrűsége nagyban függ a körte saját víztartalmától. Ha nem érezzük elég sűrűnek, pótolhatjuk még vízben oldott keményítővel, ha túl sűrű lesz, vízzel lazíthatjuk.
-
A fánkocskákat vékonyan szórjuk meg vaníliás porcukorral, és a szósszal kínáljuk.