Almán nyugvó libamáj
A libamáj minden ünnepi étel méltó dísze lehet, főleg egy fenséges köret kíséretében.
Elkészítés
-
A libamájat tisztítsuk meg, és vágjuk 2 centiméter vastag szeletekre. Fogjunk egy tűzálló tálat, tegyük bele a szeleteket egymás mellé.
-
A rózsaborsot törjük durvára mozsárban, szórjuk rá, majd öntsük rá a bort. Fedjük le, és pihentessük 2-3 órát. Félidőnél forgassuk meg a szeleteket, hogy mindenhol érje a bor.
-
Melegítsük elő a sütőt 160 fokra. Öntsük ki egy tálba a bor kétharmadát.
-
A májat szórjuk meg fehérborssal, szerecsendióval és kevés sóval. Fedjük le és süssük egy órán át. Vegyük le a fóliát, és pároljuk el a levét.
-
Az almát mossuk meg, kiszúróval távolítsuk el a magházat, és vágjuk 1,5 centiméteres karikákra. Tegyük egy lábosba, öntsük fel a megmaradt borral, adjuk hozzá a fahéjat és a szegfűszeget. Pároljuk 4-5 percig, majd szűrjük le.
-
Egy serpenyőbe dobjuk a vajat, felolvasztjuk, hozzáadjuk a barnacukrot, karamellizáljuk.
-
Csepegtessük le az almakarikákat, és forgassuk meg a karamellben.
-
Tálaláskor építsünk egy pikáns tornyot. Tegyünk a tányérra egy almakarikát, rá egy szelet májat, és végül ismét egy almakarikát.