A húsvéti lakomák sztárja: ízletes és omlós füstölt -főtt csülök

A húsvéti lakomák sztárja: ízletes és omlós füstölt -főtt csülök

Leírás:

A sertés csülök közkedvelt ételünk Húsvétkor, füstölt főtt változata kemény tojással, tavaszi zöldségekkel, tormával és mustárral, valamint friss ropogós kenyérrel, kaláccsal tálalva kerülhet az ünnepi asztalra. A csülök főzését sokan túl egyszerűnek tartják, azonban mint minden konyhai munkának, ennek is megvannak azok a fortélyai, amivel igazán finommá tudjuk varázsolni ezt a fenséges alapanyagot.

Elkészítés:

  1. Ha nagyon száraznak ítéljük meg a vásárolt csülköt, érdemes előző este hideg vízbe beáztatni, annyiban, ami egészen ellepi.

  2. Másnap az összes hozzávalót egy nagyobb fazékba helyezzük, és annyi friss hideg vizet öntünk rá, hogy a csülköt teljesen ellepje. Tipp: Sokan nem szeretik a nehéz disznó ízt, azoknak ajánlott egy kevés ecetet használni.

  3. Fedő alatt, közepes hőfokon/lassú tűzön főzzük, ügyelve, hogy a víz ne forrjon, csak gyöngyözzön. Minimum 1,5-2 órán keresztül főzzük.

  4. Érdemes az idő leteltével hústűvel ellenőrizni. Ha könnyen belecsúszik a tű, vagy ha a csontot enyhe csavarással ki tudjuk venni a húsból akkor a csülök elkészült.

  5. Fontos alaptétel: a sonka főzési ideje minimum annyi, ahány kiló, vagyis, egy másfél kilós csülköt másfél óráig, míg egy öt-hat kilós házi csülköt akár egy fél napig is kell főzni amire teljesen megpuhul.

  6. Hagyjuk a csülköt saját vízében kihűlni, hogy ízletes és szaftos maradjon. Ezután vékonyan szeletelve már tálalhatjuk is. Hűtőben tartva több napig is eláll.

  7. Tippek: - Érdemes a már kihűlt, de nem kimeredt sonkát egy tányéron, vastagon beburkolni fóliával. Ha a későbbiekben így tartjuk a hűtőben nagyon puha és vékonyra szeletelhető marad. - Főzzük meg a főzőlében a tojásokat. A főzőlében főtt keménytojások finom füstös sós ízűek lesznek. - A főzőlé le is fagyasztható, hiszen később remek alapanyaga lehet például a bablevesnek.

Értékeld a receptet:
Hozzászólások:

Kapcsolódó receptek

Tepsis sült krumpli fokhagymával és snidlinggel