Érdekességek

Tuningold fel a szervezeted tél előtt!

A homoktövis és az arónia (más néven fekete berkenye) két olyan gyógynövény, amelyekkel felkészítheted szervezetedet a hideg évszakra. Mindkettő védi és erősíti az immunrendszert, növeli a szervezet ellenálló képességét, roboráló hatású és javítja az általános egészségi állapotot.

A homoktövis termése szuperegészséges vitaminbomba. Csökkenti a vércukorszintet, védi a májat, segíti az epe kiválasztását, késlelteti az öregedést. Igen magas C-vitamin-tartalma véd a megfázásos megbetegedések ellen, E-vitamin- és magas esszenciális zsírsavtartalma jó hatással van a bőrre és megakadályozza a hajhullást. Erősíti a kötőszövetet, ezért a narancsbőr kialakulásának kockázatát is csökkenti. Feldolgozott termését lekvárnak, zselének, kompótnak, likőrnek vagy szörpnek elkészítve fogyasztják, ám a hőkezelés következtében jótékony hatásának nagy része elvész, ezért fogyasszuk inkább nyersen, egyszerre kis mennyiségben, gyümölcslevekhez adva, vagy mézben eltéve!

A fekete berkenyének igen magas a gyümölcscukor-, pektin- és csersavtartalma. Termése lédús, sötét színű, majdnem fekete, íze kissé fanyar. A magas (mintegy 80%-os) létartalmú arónia bogyót sokféle módon használják fel.
Kapható speciális zacskós (úgynevezett bag in boksz) kiszerelésben 100% gyümölcstartalmú arónialé is, de ha házilag préseljük, a levén kívül felhasználhatjuk a visszamaradt gyümölcshúst is, amiből télen ízletes teát tudunk csinálni, ha kiszárítjuk. Nagyon finom kompót, lekvár és szörp is készíthető aróniából. Az átpasszírozott gyümölcsből kinyert szaft forralással besűrítve kiváló kísérője a vadételeknek, ám a homoktövishez hasonlóan a hőkezeléssel feldolgozott aróniatermékeknek inkább gasztronómiai élvezeti értékük van, ezért igyekezzünk hőkezelés-mentes aróniát is fogyasztani! 

Jó hír, hogy fagyasztással a homoktövis és az arónia vitamintartalmának csak 5-10%-a vész el, így télen is van lehetőségünk nyersen hozzáadni a reggeli gyümölcs- vagy zöldségturmixhoz, vagy belekeverhetjük a joghurtba, zabkásába.

Vissza