Érdekességek

Tavaszi zöldségek jótékony hatásai

A tavasz közeledtével megtelnek a boltok, piacok szebbnél szebb friss zöldségekkel. Az aki kicsit is foglalkozik az egészséges táplálkozással tisztában van vele, hogy érdemes napi szinten legalább 500 g friss zöldséget gyümölcsöt fogyasztani, ha szeretnénk hosszútávon is megőrizni az egészségünket.

                                                          De miért is fontos enni őket, milyen élettani hatásaik vannak, ami miatt                       

                                                          nélkülözhetetlenek a kiegyensúlyozott és egészséges táplálkozás szempontjából?


Általánosságban a zöldségek, de különösen a tavaszi zöldségek (brokkoli, spárga, spenót, retek, újhagyma, zöldbab, borsó, sóska, saláta, cukkini, uborka, paradicsom) alacsony kalóriatartalmúak, ugyanakkor magas a rosttartalmuk, valamint számos mikrotápanyagot tartalmaznak, amit más forrásból nehezebben, vagy egyáltalán nem vagyunk képesek pótolni.

Mikrotápanyagok:

  • A tavaszi zöldségek nagyon fontos mikrotápanyag-források, általánosságban elmondható, hogy a zöld színű zöldségek magas kálium tartalmúak, mely fontos szerepet játszik az egészséges sav-bázis egyensúly és ezen keresztül minden élettani folyamat fenntartásában. Jótékony hatással van a vérnyomásra is.
  • Élelmi rost tartalmuk segít az egészséges emésztés, bélműködés és bélflóra fenntartásában, valamint a vércukorszint és koleszterinszint szabályozásában is. És nem mellékesen javítják a teltségérzetet, ami segít elkerülni a túlevést, és a hízást! Ezen hatásokon keresztül pedig a legtöbb modern kori megbetegedés elkerülésében, úgy mint szív-érrendszeri betegségek, cukoranyagcsere betegségek, stb.
  • Folát(folsav) tartalmuk létfontosságú a vörösvérsejt képzés szempontjából, valamint várandós nők esetében a magzat egészséges fejlődésében játszik kritikus szerepet.
  • Vitamintartalmuknak köszönhetően, ha elég zöldséget eszel nem szükséges multivitamin fogyasztása, amik többsége amúgy sem hasznosul közel sem olyan mértékben, mintha azt természetes forrásból vinnénk be. A tavaszi zöldségek gazdag vízoldható vitaminforrások, pl. A-vitamin, C-vitamin, E-vitamin
  • Egyéb ásványi tartalmuk is számottevő, főleg a zöld színű zöldségek hasznosak magas vas-, magnézium-, cink- és réztartalmuk miatt, melyek szintén számos élettani folyamat fontos kegészítő elemei. 

Élettani hatásaik:

  • Nagyobb mennyiségű zöldségfogyasztás bizonyítottan összefüggésbe hozható a már korábban említett szív-érrendszeri betegségek kockázatának csökkentésével.
  • Magas rost és alacsony szénhidráttartalmuk miatt a szénhidrát anyagcsere szabályozásban játszanak fontos szerepet és csökkentik a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát.
  • Alacsony kalóriatartalmuk révén támogatják az egészséges kalória egyensúly kialakítását, elősegítik a fogyást.
  • A már említett magas káliumtartalom révén segítik a szervezet vízháztartásának egyensúlyban tartását, és megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztás mellett támogatják a vesék egészséges működését is, és csökkentik a vesekő kialakulásának esélyét!

Amellett, hogy számos pozitív élettani hatásuk van, a tavaszi zöldségek ráadásul nagyon finomak is, megfelelően elkészítve elképesztően ízletes köreteket, vagy akár vegetáriánus főételeket is készíthetsz belőlük!

Egyetek minél többet belőlük és biztos, hogy sokkal egészségesebben, frissebben, energikusabban vághatsz bele a nyárba!

Vissza