Érdekességek

A sokoldalú koriander

A koriander egy csodálatos növény, amelynek nem csak szinte minden része felhasználható különböző receptekben, de emellett kiváló gyógyhatása is ismert és elfogadott, valamint a kozmetikai- és illatszeripar is használja.

 

Magyarországon leginkább a száraz termését használjuk fűszerként, egészben vagy őrölve, amit gyakran koriandermagnak hívunk. Ez a koriander termés az, amelyet az üzletek polcain, a Horváth Rozi fűszerek között is megtalálunk. De a koriandernek emellett a friss, zöld levelei is egyre több helyen kaphatóak itthon is, akár vágva, akár cserepes formában. Bizonyos ázsiai konyhákban ezen kívül még a növény gyökerét is felhasználják.

A koriander termése általában 2-5 mm átmérőjű, zöldessárgás, bordázott. Ízvilága nagyon jellegzetes, citrusos ízű, a benne található illóolajoknak köszönhetően. A koriandermag akár egészben, akár őrölve is belekerülhet az ételbe. Mivel az aromáját őrölés után hamar elveszíti, ezért érdemes egészben tárolni, és csak közvetlenül a felhasználás előtt megőrölni. Az igazán ínyencek az egész koriandert először száraz serpenyőben kicsit megpirítják, és így őrölik meg, mielőtt felhasználják.

A koriandernek népies nevei közül a legismertebbek a belénd vagy beléndfű, illetve a cigánypetrezselyem.

Milyen ételekben használják a koriandert?
 

A koriander nagyon sokféle ételben megtalálható akár a magyar konyhában, akár világszerte. Kiváló sült húsok, halak, káposztás ételek, szószok, töltelékáruk (például kolbász) ízesítésére, és gyakran használják savanyúságokban is. Süteményeket, gint de még sört is ízesítenek vele.

Itthon a koriandernek talán a legismertebb és leggyakoribb felhasználása a savanyúságok ízesítése. Gyakran megjelenik akár bolti, akár házi csemege uborkában, csalamádéban, de bármilyen hagyományos vagy különlegesebb savanyúságnak is jól áll ez a fűszer. Ilyenkor általában egészben kerül a lébe.

A koriandermag a római köményhez és a kurkumához hasonlóan a legtöbb indiai étel, curry elmaradhatatlan és nagyon jellegzetes fűszere. Ott általában az egész magokat először szárazon megpirítják, majd vagy egészben hagyják, vagy pirítás után frissen őrölve teszik az ételbe. A koriandermag egyben az egyik legismertebb tradicionális indiai fűszerkeverék, a garam masala hagyományos alkotóeleme. Érdekesség, hogy a felezett, pirított koriandermagot Indiában dhana dal néven snackként fogyasztják.

Az erősen citrusos, mégis a magtól eltérő ízű, friss korianderlevél több dél-ázsiai konyha fontos alapanyaga. Ezen kívül az itthon is ismertebb mexikói avokádókrém, az eredeti guacamole elmaradhatatlan ízvilága is többek között a korianderlevélnek köszönhető. A levelek frissen kerülnek az ételbe, és a korianderlevelek hozzáadása után már nem javasolt tovább főzni. Leginkább tálalás előtt, ízlés szerint apróbbra vagy durvábbra szeletelve adjuk az ételhez.

A koriander termése felfúvódást szüntető, szélhajtó és emésztést javító hatású. Ezek a hatások nem csak a hagyományos gyógyászat által elfogadottak, de megjelennek a VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben is.

Vissza