Érdekességek

A római kömény titkai

A római kömény számos konyhának az egyik jellegzetes, igazán kedvelt fűszere. Magyarországon viszont kevésbé ismert, hiszen a tradicionális magyar konyhának nem alapanyaga. Csak az utóbbi időben jelent meg itthon az üzletekben vagy a különlegesebb receptekben. A római köményt itthon emelett még mindig gyakran                                                                  keverik össze a köménnyel, vagyis köménymaggal. Az elnevezés és még a kinézet is                                                                  valóban hasonló, de két külön fűszernövényről van szó, teljesen eltérő ízvilággal.

 

A római kömény kicsit nagyobb és világosabb, mint a kömény. Íze nagyon jellegzetes, ha valaki már kóstolta, akkor többé egészen biztosan nem keveri össze más fűszerrel! Enyhén füstös és erőteljes ízű, már-már csípős-pikáns aromájú fűszernövény.

A római kömény akár egészben, akár őrölve is belekerülhet az ételbe. Az igazán ínyencek a római köményt először száraz serpenyőben megpirítják, és így őrölik meg, mielőtt felhasználják. Ez amúgy a hagyományos felhasználási módja Indiában is, ahol becslések szerint a világ római kömény termelésének majdnem kétharmadát fogyasztják.

A római kömény Indián kívül a világ számos konyhájának egyik alapvető fűszere, és leginkább talán éppen a mi régiónkban, Közép-Kelet Európában nem tartozik a tradicionális fűszernövények közé. Nagyon jellegzetes hozzávalója szinte minden indiai receptnek – ha egy Indiából származó ételben a hozzávalók között „köményt” hallunk vagy olvasunk, akkor egészen biztosak lehetünk benne, hogy római köményről, és nem köménymagról van szó. De gyakran megjelenik más ázsiai konyhákban, a Közel-Keleten, vagy például mexikói ételekben is.

Milyen ételekben használják a római köményt?

Szinte bármilyen indiai ételről van szó, a római kömény ilyen vagy olyan formában biztosan benne lesz. Curry, korma, szószos vagy nem szószos indiai ételek, a római kömény bennük az egyik alapvető fűszer és közös pont. Ráadásul nélküle ezek az ételek nagyrészt teljes mértékben elveszítenék jellegzetes ízüket. Vagyis a római kömény ezekben a receptekben nemcsak nem elhagyható, de nem is helyettesíthető más fűszerrel.

De az indiai masalákban, azaz tradicionális fűszerkeverékekben is szinte mindig szerepet kap a római kömény. Talán az egyik legismertebb ezek közül a garam masala, rengeteg indiai étel alapvető fűszerkeveréke, aminek a koriander mellett szintén az egyik elmaradhatatlan fűszere.

Emellett a római kömény a közel-keleti ételekben is gyakran megjelenik. Itthon is egyre népszerűbb például a csicseriborsó- és szezámmagpüréből készített humusz, amit szintén gyakran ízesítenek ezzel a fűszerrel. Érdemes kipróbálni akár úgy is, hogy a humuszt megszórjuk egy csipetnyi őrölt római köménnyel, mintha borsoznánk. Talán ez lehet akár az egyik legjobb módja annak, hogy valaki ezzel a fűszerrel első körben megismerkedjen.

A római kömény gyakori hozzávalója még a mexikói, illetve Tex-Mex ételeknek. Ezek közül az egyik legismertebb itthon is a chili con carne, vagy magyarosan csilis bab. Azt viszont kevesen tudják, hogy az eredeti csilis babban mindig van római kömény is, a maga jellegzetes és utánozhatatlan ízével. Amikor legközelebb csilis babot készítünk, érdemes legalább egy kis őrölt római köményt belecsempészni a fűszerezésbe, teljesen más dimenzióba emeli az ízeket!

Vissza