Érdekességek

Mojo - egy karibi húspácolási eljárás

Ha én a barátoknak vagy a családnak grillezek, akkor alapanyagként a legtöbbször a sertéstarjához nyúlok, mert ár/érték arányban kevés versenytársa van, maga a hús pedig nem annyira száraz, mint például egy karaj vagy egy comb.


A hús szépen át van szőve zsírszövetekkel, amik a grillezés során apránként kisülnek, vagyis nem hagyják kiszáradni a hússzeleteket. Ha jobb eredményt szeretnénk azonban elérni, akkor érdemes hozzányúlni a pácolás különböző formáihoz, mert ezek még lágyabbá varázsolják a grillezett húsainkat. Most egy ilyen, kicsit különleges, de nagyon finom eljárását mutatnék be.

Mint minden pácolási eljárást, ezt is érdemes még előző nap elkezdeni – de persze akkor sincs baj, ha erről lemaradtunk, de akkor is minimum négy órát érdemes pácolni a hússzeleteket, mert akkor lesz igazán érezhető majd a hatásuk.

A 6-8 gerezd fokhagymát éles késsel nagyon vékony szeletre vágjuk fel, amiket vékony olajon egy serpenyőben előpirítunk. Egy vagy két narancs levét és egy citrom levét kifacsarjuk, majd egy tálba öntjük. A narancs és citrom héját is belereszeljük ebbe a folyadékba, de ez inkább csak az illatokról fog szólni – vagyis nem kell túlzásba esni.

Jöhetnek a fűszerek is a gyümölcsös lébe, amit ezután összekeverünk. A narancsos alapot finoman a fokhagymás olajba öntjük, de tényleg ügyeljünk, mert azért egy forró, olajos közegről van szó. Az összeöntött elegyet takaréklángon redukáljuk, vagyis sűrítjük. Ha már egy kicsit összesűrűsödött a páclé, akkor lehűtjük a páclevünket – addig pedig a tarjákkal foglalkozunk.

A megvásárolt tarját szépen megformázzuk egy éles késsel, az esetleges inasabb részeket eltávolítjuk. Ezt követően hüvelykujj méretű szeleteket vágunk a húsból – de nem sózzuk be őket. A hússzeleteket egy tál aljába kezdjük pakolni, majd öntünk rá páclevet, ismét jöhet egy réteg hús, majd páclé. A rétegzést addig folytatjuk, míg az összes hús és narancsos, fokhagymás lé el nem fogy, majd egy villával vagy kézzel kicsit megnyomkodjuk az edényben lévő réteget. Ha kinyomkodtuk a fölösleges levegőt, akkor letakarjuk vagy lefedjük az edényt, és 24 órára hűtőbe tesszük.

Másnap a szokásos módon grillrácson kisütjük a húsokat, de nem kell túlsütni őket – mert épp azért pácoltunk, hogy lágyak és szaftosak maradjanak a hússzeletek.

Hozzávalók a pácléhez:
•    1-2 ek olaj
•    6-8 gerezd fokhagyma
•    1-2 narancs
•    1 citrom
•    1-2 ek Horváth Rozi őrölt kömény
•    1 ek Horváth Rozi oregánó
•    só és bors

Vissza