Érdekességek

Miért érdemes hüvelyeseket fogyasztani?

A hüvelyesek fajtái nagyon sokfélék, szerteágazóak, több mint 13 000 féle hüvelyes létezik. A következő cikkben ezek fajtáit és jótékony hatásait mutatja be áprilisi bloggerünk, Juhász Peti. 

 
Hüvelyesek fajtái:
Fogyaszthatóságuk szerint alapvetően két kategória létezik, friss és szárított. Frissen általában a növény félig kifejlődött termését fogyasztjuk pl. zöldbab, szárítva pedig magát a magot pl. fehérbab, szürke lencse, stb.
A legtöbb szárított hüvelyes amellett, hogy rengeteg hasznos mikrotápanyagot tartalmaz jelentős növényi fehérjeforrás is, így a vega/vegán táplálkozás elengedhetetlen részét képezik!  Hazánkban sajnos meglehetősen kevés figyelmet kapnak, alig pár féle ételt szoktunk belőlük készíteni, míg a világ többi kultúrájában a mindennapi étkezés szerves részét, sokszor alapját is képezik. A jól ismert főzelékeken kívül számos más felhasználási módjuk is van, készíthetünk belőlük salátákat, ragukat, lehetnek alapjaik a legkülönfélébb curryknek és akár fasírtot, lepényeket, krémeket is készíthetünk belőlük.
 
Elsődleges pozitív hatásaik:
Mivel kiváló összetett szénhidrát-, rost- és fehérjeforrások a hüvelyesek nagyon laktatóak. Ez azt jelenti, hogy relative alacsony kalóriabevitel mellett képesek fokozni a jóllakottság érzetet hosszabb időn keresztül, fogyókúrázóknak ezért kifejezetten ajánlott a fogyasztásuk, de ugyanúgy igaz ez a szénhidrát anyagcsere betegségben szenvedőkre is. A rosttartalmuk összetett, tartalmaznak vízoldékony és vízben nem oldódó rostokat is, amik a bélrendszer egészsége érdekében rendkívül fontosak! A hüvelyesek 100 g-ja tartalmazza az ajánlott napi rostmennyiség majdnem egészét!
Ezen tulajdonságaiknak köszönhetően rendkívül fontos szerepet játszanak a vércukorszint szabályozásában is!
 
Másodlagos pozitív hatások:
A hüvelyeseket gyakran nevezik a szegény ember ételének is, relative alacsony áruk ellenére nagyon jó minőségű fehérjeforrásnak számítanak! Kifejezetten ideális húshelyettesítők. A húsokkal ellentétben nem tartalmaznak telített zsírokat, koleszterint, valamint magas rosttartalmuk révén kifejezetten jótékonyan hatnak a szénhidrát anyagcserére, a bélrendszer egészségére valamint a koleszterinszintre is. A zöldségekhez hasonlóan magas vitamin, ásványi anyag tartalmúak, jelentős B1-vitamin tartalmuk, valamint vas, kálium, magnézium, réz, foszfor, és számos más ritka fém, nyomelem tartalmuk is jelentős. Érdemes őket heti 2-3 alkalommal fogyasztani valamilyen formában.
 
Szemben a manapság egyre terjedő nézettel, miszerint károsak az emésztőrendszerre, erre vonatkozóan semmilyen egyértelmű kutatási eredmény nem áll rendelkezésre, persze egyéni intoleranciákat figyelembe kell itt is venni! Megfelelően elkészítve, hosszú ideig előáztatva semmilyen méreganyagot nem juttatunk általuk a szervezetünkbe, ugyanakkor rendkívül sok hasznos mikrotápanyaghoz juthatunk ezekkel az olcsó, és nagyon sokféleképp elkészíthető ősi élelmiszerek által! Én magam is heti rendszerességgel fogyasztom őket, habár számomra sem tolerálható minden fajtája ugyanúgy! Ezt figyelembe kell venni, de némi kísérletezés után könnyen rájöhetünk, hogy mi az amit szervezetünk jól tűr és nem okoz emésztési panaszokat!
Vissza