Érdekességek

A méregtelenítő kúrák veszélyei

A manapság oly népszerű méregtelenítő kúrák sikere abban rejlik, hogy általában egy egyszerű, megvásárolható lé-, porféleséggel olyan ígérettel kecsegtetnek, hogy pár nap/hét alatt könnyedén megszabadulhatsz a szervezetedben felhalmozódott mérgektől, salakanyagoktól, erősödik az immunrendszered és 

                                                         jelentős mennyiségű zsírt tudsz veszíteni.


De a valóság az, hogy leszámítva a számos kellemetlen és olykor életveszélyes mellékhatást, minimális vagy semmilyen pozitív hatásuk nincs. Kiváltképp összehasonlítva egy kiegyensúlyozott, ésszerű kalória megszorítást alkalmazó étrenddel szemben!

A test megtiszítása a toxinoktól, mérgektől elképzelése már évszázadok óta a köztudatban kering, és időről időre újabb trendek és termékek megjelenésével erőre kap, különböző léböjt, átmeneti böjtkúrák formájában.

Azt azonban érdemes tudni, hogy a test méregtelenítéséért 2 szervrendszer felelős első sorban, a máj és a vese. Ezek a nap 24 órájában működnek, és megfelelően kiegyensúlyozott étrend esetében az égvilágon semmilyen tisztítókúra nem szükséges a működésük támogatásához! A tisztítókúrák által ígért méregtelenítés ilyen formán egyáltalán nem a kívánt hatást váltja ki, mivel egészséges emberek esetében (értsd ez alatt, hogy nincs máj betegséged, vagy vese betegséged) a méregtelenítés folyamatos és megfelelő!

Ugyanakkor a méregtelenítő kúrák mindegyikére jellemző a drasztikus kalória megszorítás! Ami önmagában és rövid távon pár napos, maximum 1 hetes böjtöt figyelembe véve, egészséges anyagcserével rendelkező emberek esetében (nincs pl. inzulinrezisztenciád, vagy 2-es típusú cukorbetegséged) nem hordoz magában különösebb kockázatot. Az elnyújtott, drasztikus kalória és tápanyag megszorítás súlyos hiánybetegségeket okozhat!

A jelentős súlyvesztés, amivel ezen kúrák elsősorban hirdetik magukat pedig minden esetben leginkább vízvesztést jelent,  mivel a kalória megvonás következtében a szervezet felhasználja cukor raktárait, ami az általa megkötött víz távozásával is jár!

Érdekesség egyébként, hogy a léböjt kúrák egyik hatása, hogy a méreganyagok kiürülése helyett éppen azok felszaporodását okozza, több kísérlet is alátámasztja, hogy a lébőjtkúrákon átesett alanyok májfunkciói jelentősen romlottak a kúra végére az eredeti állapothoz képes, ugyanakkor  a kontroll csoport értékei (ahol csupán egy ésszerű kalória csökkentést alkalmaztak) jelentős mértékben javultak 1-2 hetes időtartamot figyelembevéve!

Az immunrendszerre gyakorolt hatása a kúrának hasonló eredményt hozott! A durva kalóriamegvonás semmivel sem segítette elő az immunrendszer működését pozitív irányban.

Tehát ahelyett, hogy jelentős pozitív változást érnénk el szervezetünkben, az elnyújtott kúrák jelentős veszélyeket is hordoznak magukban!

Nem is beszélve az életminőségre gyakorolt hatásokról: a csökkent mentális funkciók, enerváltság, rossz közérzet, stb.

Meg kell azonban jegyezni, hogy ezek a veszélyek az elnyújtottabb kúrák esetében igazak! Normál étkezéses napok közé iktatott 1-2 böjtölős napnak a kutatások szerint számos pozitív hatása van, DE összehasonlítva egy heti átlagot tekintve hasonló, de kiegyensúlyozott kalóriabevitellel felépített étrenddel szemben statisztikailag kimutathatatlan különbségek vannak!

Összességében kijelenthető, hogy a léböjtkúrák trendjét, fel-felbukkanását alapvetően a piaci célok befolyásolják, tudományosan alátámasztott előnye egyiknek sincs a kiegyensúlyozott, kalóriakontrollált étkezéssel szemben.

Amennyiben valakinek bármely hasonló kúrával a fogyás volna a célja, akkor a legjobb, ha gyorsan kiveri a fejéből, ugyanis tartós eredményt ilyen kúrával elérni nem lehet! Tartós egészségjavulást, fogyást csak és kizárólag életmódbeli váltóztatásokkal, az elfogyasztott ételek mennyiségére és minőségére való odafigyeléssel lehet elérni!

Nagy igazság, hogy a gyors siker ugyanolyan gyorsan el is múlik, mint ahogyan jött!

Vissza