Érdekességek

Menütervezés a hétköznapokon

Számodra is az egyik legnehezebb kérdés miután hazaérsz a munkából, hogy mi legyen a vacsora? A legtöbb családban ez a kérdés napról napra felmerül és sokszor nagyon nehéz megtalálni rá a választ. Vagy épp hiányzik valamilyen alapanyag vagy ami van otthon azt nem kívánja a család.

 

Ebben a cikkben 5 olyan tippet osztok meg, amivel a heti menütervezés könnyebbé válhat.

1/ Ne receptekben, hanem ételtípusokban gondolkodjunk!

Ez azt jelenti, hogy ne kész, pontos receptet tegyünk a heti menübe, hanem csupán ételtípusokat, mint például főzelék, krémleves, palacsinta, pörkölt stb. Ehhez a legjobb, ha összeírjuk melyek a kedvenceink és azokat variáljuk. Ez a fajta tervezés azért jó, mert a bolt vagy piac árukészlete és a szezonalitás alapján szabadon alakíthatjuk a vacsorát, mégis van egy fix keretünk, ami ötletet ad. Ha például a csütörtök a krémleveseké, akkor már csak azt kell eldöntenünk, hogy milyen alapanyagból készítsük és azon nem kell gondolkodni, hogy mi is legyen maga az étel. Illetve, ha épp a piacon járunk és meglátunk egy csodás sütőtököt, akkor rögtön végig tudjuk gondolni, melyik napon milyen ételtípust fogunk főzni és kitalálhatjuk, hogy a sütőtököt fel tudjuk-e valamelyikhez használni, megvegyük-e.

2/ Legyenek jól működő alapreceptjeink!

A különböző ételtípusokhoz fontos, hogy rendelkezzünk családi alapreceptekkel, olyanokkal, amiket már kipróbáltunk, tudjuk, hogy működik. A legtöbben nem szeretünk fáradtan, munkából hazaérve új dolgokkal kísérletezni. A pontos alapreceptek megadják a biztonságot, hogy sikeres lesz az ételünk, így kedvünk szerint alakíthatjuk az ízeket és az alapanyagokat.

3/ Legyünk tisztába azzal, hogy mit szeret a család!

Ahhoz, hogy olyan ételeket készítsünk, amit a család minden tagja szeret fontos, hogy tudjuk kinek mi a kedvence vagy épp mit nem szeret. Figyelni kell az allergiákra is. A legjobb, ha a legkedveltebb alapanyagokról írunk egy listát, amit mindig magunknál tartunk, így amikor boltban járunk könnyebben el tudjuk dönteni, hogy az adott alapanyagot betegyük-e a kosarunkba vagy sem.

4/ Figyeljünk az időbeosztásra!

Ahhoz, hogy ne érjen minket kudarc élmény, fontos látni, hogy melyik napon mennyi dolgunk lesz és várhatóan mikor végzünk és érünk haza. Hiába tervezünk be egy bonyolultabb ételt például szerdára, ha aznap késő estig edzésen vagyunk. A főzést a napi elfoglaltságokhoz kell igazítani és az alapján beosztani az ételtípusokat és a rájuk szánt főzési időt.

5/ Tervezzünk előre!

A hatékony munkavégzés egyik titka a blokkosítás. Ezt az élet bármely területén tudjuk alkalmazni, így a konyhában is. Amikor több időnk van érdemes előkészülni a fárasztóbb, nehezebb napokra. Rengeteg olyan alapanyag van, amit előre megpucolhatunk, feldarabolhatunk, megfőzhetünk, majd hűtőben tárolhatunk a végleges felhasználásig.  Ha látod, hogy milyen ételtípusokat főzöl, miből, illetve azt is tudod, mikor mennyire vagy elfoglalt, akkor könnyedén be tudod tervezni a lazább napokra, hogy egy-két ételhez előre elkészülj. Ha a hétvégéd szabad, akkor főzhetsz olyan ételeket, amit a sűrű hétköznapokon fel tudsz használni más ételekhez. Ilyen például a húsleves, amiből később krémlevest, rizottót vagy valamilyen tartalmasabb egytálételt is készíthetsz, a benne főtt húst pedig krémnek vagy szendvicsfeltétnek is felhasználhatod.

Ezeket a tippeket alkalmazva ki tudsz alakítani egy új fajta szemléletmódot, aminek segítségével sokkal hatékonyabban és szabadabban tudsz majd ételeket alkotni a hét minden napján. Kezd el kipróbálni és magadra szabni őket és alkalmazd amíg rutinná nem válik.

További érdekességekért és mennyei receptekért látogass el Kriszti oldalára: https://etelerzes.hu/

Vissza