Érdekességek

Meglepő tények az eperről

Sokunk kedvenc gyümölcse az eper. De gyümölcs egyáltalán? És tényleg eper a hivatalos neve? Lássuk a legérdekesebb tényeket!

 

1.    Az eper hivatalos, kertészeti neve szamóca. Epernek helyesen csak az utak mentén gyakran megtalálható eperfa fekete, illetve fehér termését hívhatjuk. A földieper név szintén csak a köznyelvben terjedt el.

2.    Az eper valójában nem gyümölcs, hanem egy áltermés, a növény virágának vízzel telt magbugája.

3.    Világszerte 600 fajtája ismert.

4.    Az eper az egyetlen “gyümölcs”, aminek kívül vannak a magjai. Átlagosan egy szamócán 200 mag található: gyakorlatilag ezek a magok mind egy-egy gyümölcsnek felelnek meg.

5.    Angol elnevezése, a strawberry (szó szerinti fordításban szalmabogyó) arra utal, hogy az epret gyakran úgy termesztik, hogy alája szalmát szórnak a gyomnövények, illetve a sár elleni védekezés gyanánt.

6.    Az eper a rózsafélék családjába tartozik, nem véletlenül van annyira ellenállhatatlan illata.

7.    Az emberiség legalább 2000 éve ismeri és fogyasztja vad és nemesített fajtáit. Az amerikai őslakosok kukoricakenyérbe is belesütötték.

8.    A franciák afrodiziákumnak tartják: a friss házasok a hagyományos esküvői reggelijükön krémleves formájában fogyasztják.

9.    Az ókori rómaiak az epret gyógyszerként használták, nem véletlenül. A szamóca pozitív egészségügyi hatásai ma már tudományosan is bizonyítottak.

10.  A rendszeres eperfogyasztás csökkenti a koleszterinszintet és védi az érfalakat, így segít a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében.

11.  Gyakori eperfogyasztással csökkenthető a cukorbetegség kialakulásának kockázata. Az eper normalizálja a vércukorszintet, és ez a hatása még egyszerű, gyorsan felszívódó szénhidrátok fogyasztása után is érvényesül.

12.  Magas antioxidáns tartalmának köszönhetően bizonyos daganattípusok megelőzésében is szerepet játszhat.

13.  Rengeteg vitamint és fitonutrienst tartalmaz: remek C-vitamin, mangán, B6 és káliumforrás.

14.  Nagyon alacsony a kalóriatartalma: 10 dkg eper mindössze 35 kcal.

15.  Az egyik legromlandóbb gyümölcs: 2-3 nap alatt megkezdődik a hasznos tápanyagok lebomlása.

Tippek:

1.    Együnk edzés előtt epret! Az eper növeli az izmok vér- és oxigénellátottságát, fokozza a kalóriaégetést és javítja az állóképességet.

2.    Mossunk fogat szamócával! Dörzsöljük be fogainkat egy félbevágott példánnyal, majd egy perc múlva öblítsük le: fogainkról eltávolítja a lepedéket és az elszíneződéseket.

3.    Csak érett gyümölcsöt szüreteljünk, mert az epernek nincs utóérése!

Vissza