Érdekességek

Kurkuma, a csodálatos sárga fűszer

A kurkuma a gyömbérfélék családjába tartozó növény, amelynek elsősorban szárított és porrá őrölt gyökérzetét használják fűszerként a világ számos országában. A magyar konyhában nem igazán ismert, használata itthon csak az utóbbi időben, egyelőre inkább különlegesebbnek számító recepteknek                                                                                        köszönhetően kezd elterjedni.

A konyhában a kurkumával leginkább a már említett, szárított és őrölt formájában találkozhatunk, de Ázsiában használják frissen vagy például a levelét édességekben. Ízén kívül kifejezetten élénk, sárga színe is kedvelt fűszerré teszi: ázsiai ételeket, curryket, rizst, de akár tejtermékeket, vajat, sajtot, margarint vagy bolti élelmiszereket is színeznek vele, illetve hatóanyagával, a kurkuminnal.

A kurkuma népies neve az indiai sáfrány. Ezt a nevét valószínűleg azért kapta, mert a növény az összes közül talán az indiai konyhában a leggyakrabban használatos, és a sáfrányhoz hasonlóan többek között az ételek sárgára „festéséhez” használják. A sáfrányhoz képest azonban a kurkuma nagyságrendekkel olcsóbb, és az ízük különböző.

Milyen ételekben használják a kurkumát?

A kurkuma, mint alapvető fűszer szinte minden ázsiai és közel-keleti konyhában jelen van. Mustáros, kissé kesernyés és földszerű aromájával nemcsak jellegzetes ízvilágot, de erőteljes sárga színével egyedi megjelenést is kölcsönöz minden ételeknek, amibe belekerül.

Nagyon gyakran találkozhatunk vele indiai ételekben. Minden currynek, kormának, biryaninak elmaradhatatlan hozzávalója, és természetesen egyben a tipikus sárgás színért is felelős összetevő. A curry szó amúgy a nyugati kultúrában, így a magyar nyelvben is gyakran fűszer értelemben használatos. Ez a jelentés az indiai curry fűszerkeverékből származik, aminek mind színében, mind ízében egyik jelentős és kihagyhatatlan alkotóeleme a kurkuma. Tehát amikor legközelebb a curry fűszerkeverékre, vagy a curryre, mint ételre gondolunk, és a tipikusan élénk, mélysárga szín jut eszünkbe, akkor tudjuk, hogy mindez a kurkumának köszönhető.

Érdekes módon Ázsiában nem csak a nálunk ismert, szárított formájában használják, hanem a gyömbérhez hasonlóan, frissen is. Kelet-ázsiai receptekben például találkozhatunk a savanyított változatával, amit friss, darabolt kurkumából készítenek. Indiában a patoleo nevű édességhez pedig a levelét használják fel.

A kurkuma ezen kívül gyakorlatilag a teljes közel- és távol-keleti konyhai kultúrában jelentős szerepet játszik. Indián kívül megtalálhatjuk jellegzetes marokkói, iráni, vietnámi, kambodzsai, thai, indonéz ételekben és fűszerkeverékekben is.

Vissza