Érdekességek

Kedvenc húsvéti ételeink

Régen a húsvéti szertartásokhoz hozzátartozott az ételszentelés is. Már a 10. századtól a katolikus hívők szentelni vitték a templomba a húsvéti sonkát, bárányt, kalácsot, tojást, sőt még a bort is. Ahány ház, annyi szokás, sok ételünkre igaz ez. Nincs két egyforma húsleves, nagymamáim, anyukám és én is másképpen készítem.
 

Jelentősebb ünnepekkor, mint a Karácsony, vagy a Húsvét a hagyományokhoz  és ízléshez igazodva számos étel variáció kerülhet az asztalainkra. Összeszedtem a saját és családom kedvenc húsvéti ételeit. Az itt felsorolt ételekkel tuti sikerünk lesz a húsvéti ünnepi vendégségek, baráti és családi összejövetelek alkalmain.  Ezt a gyűjtést inspirációnak is szánom, hátha kedvet kap a kedves olvasó, hogy olyan ételt is kipróbáljon, amit eddig még nem készített otthon.

 1. Kalács: A húsvéti hagyományos étrend része, ami számtalan verzióban, formában és ízvilágban készülhet. Az alaprecept szerint búzalisztből, tejjel, vajjal és tojással dagasztott, kelt, foszlós bélű, édes ízű sült tésztaféle. A klasszikus foszlós, fonott húsvéti kalács nem csak édesen, hanem sósan is isteni finom. Enyhén megpirítva, vajjal vékonyan megkenve, sonkához fogyasztva is próbáljuk ki! Franciaországban briósnak, Olaszországban pedig panettonenak hívják a kalácshoz hasonló péksüteményt. A kalácstésztát meg is tölthetjük, például kakaóval, csokikrémmel, dióval, mákkal, létezik túrós és lekváros verzió is.
   
 2. Húsvéti sonka és csülök: A sonka a vidéki élet kultikus és igen jellegzetes húsvéti étele, a gazdagság és a bőség jelképe volt. A magyar sonka régi hagyományokra épül, ennek részét képezi a sózás, pácolás és persze a füstölés is. A Sonkalexikon bejegyzésünkben részletesen írunk az elkészítés megfelelő módjáról és lépéseiről. A nyers-füstölt parasztsonka, a füstölt-főtt kötözött sonka és csülök mai napig elmaradhatatlan étel az ünnepi asztalokon. Az ízletes és omlós füstölt-főtt csülök receptjét megtaláljátok a Horváth Rozi oldalon itt.
   
 3. Főtt tojás: A legrégebbi húsvéti ételek közé tartozik a tojás, ami az élet, az újjászületés jelképe. Ahogy a Karácsony elképzelhetetlen Kevin nélkül, úgy a húsvéti asztalokról sem hiányozhat a sonkalében főzött tojás, illetve a tojásos ételek, mint például a töltött tojás, kaszinótojás vagy a tojáskrém.
   
 4. Bárány: Az ünnep áldozati jellegű étele a húsvéti bárány. A magyar bárány nagyon finom, a bárányhús is gyakori húsvéti étel, intenzív és karakteres íze megosztó lehet, de sokan kedvelik omlós és illatos húsát. Vásárláskor ügyeljünk a hús minőségére. Ha sikerül fiatal bárányhúst vennünk, akkor már nyert ügyünk van és ízletes ételeket készíthetünk belőle. A bárányhúsnak tejes, füves zamata van. A zsenge bárányhúsból ( kb. 14 hónapos korától már birkának nevezzük és a hús is jellegzetes faggyús ízűvé válik) készíthetünk sült vagy töltött báránycombot, báránynyakat, báránycsülköt vagy báránybordát is. Nekem a nagymamám féle tárkonyos bárányraguleves a kedvencem, amit erdélyi recept alapján készít.
   
 5. Sárgatúró: Vagy másik elterjedt nevén édestúró a görögkatolikus valláshoz köthető, jellegzetes húsvéti étel. Akár 30 db tojásból is készítették, így adták meg a tiszteletet az ünnep iránt. A fő összetevői a tej, tojás és túró, amit főzés után vászon anyagba teszünk, fellógatjuk és hagyjuk kicsöpögni a levét. Ez a gyorsan elkészíthető étel tökéletesen kiegészíti a sonka telt ízét, hagyományosan sok mazsolával és gömb formájúra készítik.
   
 6. Torma: A tojás és sonka ételek mellé fogyasztott torma Jézus szenvedéseit igyekszik szimbolizálni. Sok helyen régen az étkezés kezdetekor először a tormából ettek, hogy ezzel tisztelegjenek Jézus előtt. Készíthetünk belőle tormakrémet, sonkás-tormatekercset és pikáns mártást is. A nyersen reszelt torma erős csípősségét szokták például almával tompítani, hogy lágyabb legyen az íze. Egyik főbb jó tulajdonsága, hogy elősegíti az emésztést, tehát semmiképpen se felejtsük el feltálalni a húsvéti menühöz.
   
 7. Friss tavaszi zöldségek: Végre újra hozzájuthatunk a hazai, zsenge és vitamindús zöldségekhez. Húsvét idején már kereshetjük a piacokon a friss újhagymát, medvehagymát, hónapos retket, fejes salátát és a spenótot, a zöld és fehér spárgát és a petrezselymet is. Készíthetünk belőlük nyersen üde és színes salátát, akár a megmaradt sonkát és tojásokat is felhasználva. A Zöldségek többsége szuper finom köretként is, ekkor érdemes egy kicsit megpárolni őket.

Nálatok mi kerül az asztalra Húsvétkor? Melyik az az étel, amit minden évben elkészítetek?

Vissza