Érdekességek

Kedvenc félkész alapanyagaim

Imádok főzni, csak a főzés kedvéért, de szeretem azt is, amikor valami ízlik a gyerekeimnek, vagy a férjemnek. Nyilván magamat is szeretem, ez a gasztrobloggerség erősen hedonista műfaj, úgyhogy amit főzök, az szinte mindig az én számíze szerint készül.Hacsak lehet, kevés félkész ételt veszek, sőt, szerintem olyasmit is magam készítek, amire talán sokan azt mondják, hogy ez már túlzás.


Házi tészta, mert sokkal finomabb a friss, mint a szárított. Kovászos kenyér, mert ez legalább kenyér, és a környékünkön nem tudok valódi kovászosért leszaladni, ha elfogyna.
Savanyúság, mert olyasmit is elrakok, amit a boltban nem kapni, mondjuk anyukám csalamádéja, és savanyú káposztája mindent visz!
Lekvárok, mert a gyümölcsöt szeretem, és nem a sok hozzáadott cukrot. Lekvárból egyébként sokfélét főzök, de egyszerre csak keveset. Amiből sok készül, az a sárgabarack.
Szárított gomba, ugyanis a főzés mellett a gombászás a legnagyobb szenvedélyem.
Alaplé. Pár éve igaz csak, hogy mindig van itthon alaplé, akkor sikerült a heti rutinomba beépíteni, hogy csütörtök hajnalban feldobok ez zöldségalaplét, ami egész hétre elég. Azóta is tervezem, hogy készítek csirkealaplét és marhaalaplét is, amit majd lefagyasztok kis adagokban, és előkapom ha szükséges, de azt hiszem, ezt el kell engednem.
Ketchup, vagy legalábbis annak egy fűszeres változata. Ennek ellenére, a gyerekeim nagy bolti ketchup rajongók, találtunk is egy fajtát, amiben nagyon magas a paradicsom aránya, úgyhogy az mindig van a hűtőben.
Még mustárt is próbáltam készíteni, de soha nem lett annyira jó, mint terveztem, úgyhogy erről lemondtam. A férjem szerint mustárgyűjtő vagyok egyébként, de ez nem igaz, hét-nyolcfélénél sosincs itthon több.
De vannak olyan félkész-, vagy konzerv termékek, amiből mindig van itthon. Megkönnyítik a hétköznapokat, és bár mindegyiket el lehet készíteni házilag is, azt inkább az ünnepek előtti készülődésre hagyom, és egy átlagos szerda este bevállalom a boltit.

1. Csicseriborsó konzerv
Nagyon olcsón lehet kapni, általában egy egész tálcával dobok be a kocsiba belőle. Pillantok alatt készülhet belőle hummusz, leves, köret, vagy saláta. Hetente egyet biztosan felbontunk.


2. Tahini/tahina
Magyarul szezámmag paszta. Ez egy olyan dolog, amit itthon nem is tudnék elkészíteni, mert az igazit nem aprítják, hanem hatalmas malomkövek között őrlik, és fogják fel a az olajos pasztát. Készülhet belőle klasszikus öntet citromlével és fokhagymával, amit használhatunk magában, de keverhetünk joghurtba is. De magában is nagyon finom, például vaníliafagyira csorgatva.


3. Csilipaszták/csilikrémek
Ennek is gyűjtője vagyok tulajdonképpen. Ha meglátok valami olyat, amit nem ismerek, izgalmas az elkészítési módja, vagy valamelyik alapanyaga, már bent is van a kosaramban. Szerencséra a férjem és a fiam is nagy rajongói mindennek ami csípős, úgyhogy soha nem vontak még kérdőre a tizenöt csilikrém láttán.


4. Leveles tészta
Ez tipikusan olyan termék, amiből a házi sokkal jobb, de győz a kényelem. Általában nem fagyasztottat, hanem csak hűtöttet vásárolok a hűtőpultból, és zölségekkel töltve kerül az asztalra, néha édesen is, de az ritka. Bevallom, omlós tésztát is vennék néha, de az valamiért nem kapható errefelé.


5. Kókusztej/kókusztejszín
Családilag rajongunk a kókusztejes currykért, és bár van gabonatejkészítő gépem, a kókusztej soha nem lesz olyan sűrű benne, mint szeretném. Más a technológia, úgyhogy marad a bolti.

 

Vissza