Érdekességek

Így hűtsd magad gyümölccsel!

Ahogy a hőmérő higanyszála egyre feljebb kúszik, nem meglepő módon annál kevésbé kívánjuk a forró teát vagy a gőzölgő húslevest. A nehéz kaják sincsenek annyira nyerő pozícióban, sokkal inkább a lédús, könnyű, hűs gyümölcsök. Ezekből a legtöbbet természetesen „natúr” módon fogyasztunk, azaz befaljuk a kosárból, de kis munkával különböző módokon hűsíthetjük magunkat velük.

Fagyi

Mi más lehetne az első, mint a fagyi?! Szerencsére egyre több helyen lehet már kapni minőségi alapanyagokból, igazi gyümölcsökből készített fagyit, de otthon is össze lehet állítani. Akinek van fagyigépe, az végtelen variációt kipróbálhat, de akinek nincs, annak sem kell lemondania a hűsítő édességről. A legegyszerűbb megoldás, ha felszeletelünk banánt, egy tálcán lefagyasztjuk, majd mehet a turmixgépbe. A banán nem fagy kőkeménnyé, így könnyedén elbánik vele a gép. A nutellarajongók egy-két kanállal tehetnek bele a mogyorókrémből is. Nem lesz belőle gombócos fagyi állag, annál kicsit lágyabb, de hamar kedvenccé fog válni!​

Sorbet, jégkása

Itt ne a strandokon kapható, virító színű jégkására gondoljunk, hanem valódi gyümölcsből készültre. Nem kell hozzá különösebb szaktudás, csak egy erős turmixgép, ami a jeget is képes összezúzni. Egy pohárnyi jéghez adjunk 5-10 deka gyümölcsöt, egy kis citromlevet, daráljuk le, mehet rá egy-két menta- vagy citromfűlevél és kész is. Felnőttek némi alkoholt is csempészhetnek bele.

Limonádé

Az utóbbi években „újra felfedeztük” a limonádét, a vendéglátóhelyek kedvence lett. Otthon készítsünk hatalmas kancsóval belőle. A citrom és narancs alap hozzávaló, de nagyon jól mutatnak benne – és persze az ízüket is adják – a piros bogyós gyümölcsök is.

Jégkocka

Akár a limonádéba, akár egyéb italba is tehetjük a jégkockába zárt gyümölcsöket. Egy kicsi ízt adnak, de főleg a látvány kedvéért érdemes elkészíteni. Forralt és lehűtött vizet öntsünk a jégkockatartóba, dobáljunk bele gyümölcsöket, majd fagyasszuk le. A forralásra azért van szükség, mert így szép, átlátszó jeget kapunk, nem pedig opálosan homályosat.

Smoothie, turmix

Mixeld az alaposan lehűtött, akár fagyasztott gyümölcsöket! Ha krémesebbre szeretnéd, tejjel vagy joghurttal, sőt, akár vaníliafagyival készítsd, ha könnyedebbre, akkor vízzel vagy gyümölcslével hígítva.

Gyümölcsleves

Egy gyümölcsleves megfőzése nem túl sok idő, a lehűlésére viszont annál többet kell várnunk. Extra gyors megoldásként főzés nélkül is készíthetjük a gyümölcsöt tejjel, tejszínnel vagy joghurttal keverve.

Vissza