Érdekességek

Húsvéti tojás, tojásfestés, játékok, népszokások

A húsvét a kereszténység egyik legnagyobb ünnepe, e napon ünneplik Krisztus feltámadását. A húsvét mozgóünnep, március 22 és április 25-e közötti időszakra esik. A Húsvéti előkészület ideje a Keresztény egyházban a nagyböjt, ez idő alatt tilos volt mindenféle zenés, hangos mulatság, bál vagy lakodalom.

                                                          Húsvétvasárnappal ér véget, innen származik az ünnep magyar elnevezése is.

 

Böjt idején nem volt szabad húst és zsíros ételeket enni, és a 17.-századig a tej és tojás fogyasztását is tiltotta az egyház. Így rengeteg tojás gyűlt össze a böjti tilalom miatt, és mikor eljött a Húsvét az emberek nagyon sokat fogyasztottak illetve díszesen kifestve elajándékozták barátaiknak is.

Húsvéthétfő, locsolkodás

A víz tisztító, termékenység elősegítő erejébe vetett hit az alapja a húsvéti locsolkodásnak.

A régi időkben húsvéthétfőn a legények a kúthoz, vályúhoz vitték a lányokat és egész vödör vízzel öntötték nyakon őket, vagy szódásüvegből spricceltek vizet rájuk. Mára ez a szokás parfümmel vagy kölnivel való diszkrét locsolássá szelídült, bár néhány helyen még alkalmazzák a hagyományos vödrös verziót is. A locsolók jutalma pedig a klasszikus piros vagy hímes tojás volt.

Számtalan vicces locsolóverset találhatunk a világhálón, amit locsolás előtt elszavalhatunk a lányoknak, íme egy klasszikus:

Zöld erdőben jártam, 
Kék ibolyát láttam, 
El akart hervadni, 
Szabad-e locsolni?

és egy modernebb versike:

Tojás, kisfröccs, piros festék.
Meglocsollak, dicsértessék.

Tojásfestés

A tojás szinte minden országban az élet kezdetét jelenti, a teremtésnek és újjászületésnek lett az egyik kedvelt szimbóluma. A húsvéti tojás díszítéséről már a 13. századból is maradtak fenn írásos emlékek. A hosszú tél után nagyjából húsvét idejére esik, hogy újra elkezdenek tojni a tyúkok, ezért is lehet, hogy ezeket a tojásokat szívesen feldíszítették az emberek. A tojást hozó húsvéti nyúl hagyománya pedig feltehetően német nyelvterületről származik.

A tojásfestés mindig a lányok, asszonyok feladata volt és manapság sincs ez másként. Kezdetben a festéshez a legegyszerűbb módot, a vöröshagyma lében való főzést alkalmazták, de aztán gyorsan elterjedt a viaszolás és karcolás használata is.  Ezzel a módszerrel, különféle szövegekkel és mintákkal díszíthetjük a tojásokat. A festett tojást régen zsíros ruhával dörzsölték át, hogy szép fényesen csillogó legyen. A húsvét a tojásfestés élményével lesz teljes. Remek program gyerekekkel, barátnőkkel. A tojás díszítésénél csak a fantáziánk szab határt. Használhatunk filctollat, boltban kapható matricákat, fóliát, csillámport, szalagokat, festhetünk rá akár körömlakkal is. Az 'igazi' tojásokon kívül hungarocell, üveg, fa vagy porcelántojásokat is beszerezhetünk. Ha mégse lenne időnk a tojásfestéssel bíbelődni, akár csokoládétojásokat is vásárolhatunk a gyerekek nagy örömére.

Napjainkban ismét nagy divatja van, hogy természetes anyagokkal fessük tojásainkat, ilyenkor érdemes világos barna vagy fehér színű tojásokat választani a jobb végeredmény érdekében. Például vöröses barnás színűre varázsolhatjuk a tojásokat a már említett hagyományos, vörös- vagy lilahagyma héj, vagy akár cékla felhasználásával. A tojásra még festés előtt leveleket is tapaszthatunk, amiket harisnyával rögzítünk, így természetes mintázatokkal is feldobhatjuk a díszítését.

A díszített tojást hímestojásnak hívják. Kovácsmesterek úgynevezett patkolt tojást is készítenek, ahol lágy fémmel díszítik a törékeny tojáshéjat. Igazi mestermunka, komoly figyelmet és precizitást igényel.  

Tojásfa

A már elkészült festett tojásokat remekül használhatjuk otthonunk díszítésére is. Az egyik legjellegzetesebb tavaszi dekoráció a tojásfa. Egy nagyobb, magas vázába vagy kancsóba öntsünk kevés vizet és helyezzük el benne barka és aranyeső ágakat. Használhatunk natúr (esetleg fehérre festett) vékony faágakat is. Az a jó, ha minél szétágazóbb ágakat választunk, hogy szépen díszíthető legyen. Lógassuk fel az ágakra a kifújt, feldíszített színes tojásokat. Használhatunk masnikat, szalagokat is a még látványosabb végeredmény érdekében. Gyors, egyszerű megoldás, amivel garantáltan vidám tavaszi hangulatot varázsolhatunk otthonunkba.

Tojásfát nem csak a lakásunkban készíthetünk. Ha van kertünk, az ott lévő kisebb, még bimbózó fákat és rügyező bokrokat és díszíthetjük tojásokkal. Egyre több helyen találkozhatunk díszített fákkal, feldobva ezzel a köztereket, parkokat.

Húsvéti tojásjátékok

Az első meleg tavaszi napsugarak biztatására egyre több időt töltünk a szabadban is. Húsvétkor vidámságot csempészhetünk, ha mókás tojásjátékokkal színesítjük az ünnepi hangulatot. A húsvéti lakomák után egy kis mozgás is jólesik a gyerekeknek és a felnőtteknek egyaránt.

Íme, három világszerte elterjedt tojásjáték, amit érdemes kipróbálni:

  1. Tojásdobálás: Ebben a játékban használjunk főtt tojásokat, bátrabbak nyers tojásokkal is játszhatják. Két gyerek egymással szemben áll, kb. 3 méter távolságra. A kezükben lévő tojást vezényszóra a másiknak dobják úgy, hogy az elkaphassa. A dobásnál ügyelni kell rá, hogy a tojások ne ütközzenek össze. Ha valamelyikük nem tudja elkapni a tojást, az vesztette el a játékot. Minden dobással álljanak a játékosok egy-egy lépéssel hátrébb, így fokozva a játék izgalmait.
  2. Tojás összeütés: Egy igazi ’férfias’ játék, amit húsvét másnapján a fiúgyerekek (és felnőttek is) előszeretettel játszottak. Két szemben álló játékos kezébe fogott tojással igyekszik eltörni a másik tojását. A locsolásért kapott tojásokat csúcsosabb végével összeütötték, akinek a tojása egyben marad, az nyert és megkapja a társa törött tojását is.
  3. Tojás gurító verseny: Igazi ügyességi játék. Gurítsuk le a tojásokat egy közeli dombról, amiket a lent álló gyerekek majd elkaphatnak. Vagy játszhatjuk úgy is, hogy egy meghatározott célig kell mihamarabb elgurítanunk a tojásunkat. A gurításhoz klasszikusan főzőkanalat használtak.

A legegyszerűbb és talán a legközkedveltebb játék azonban a tojásvadászat. A festett tojásokat elrejtjük a kertben vagy a lakásban, a gyerekeknek pedig ezeket kell megkeresniük. Aki a legtöbbet összegyűjti a kis kosarába, ajándékkal jutalmazhatjuk. Persze úgy igazi a játék utáni öröm, ha a résztvevő gyerekeket mind meglepjük egy kis aprósággal.

Vissza