Érdekességek

Hogyan tároljuk a gyümölcsöket?

Ismerős az érzés, amikor nem tudunk ellenállni a piacon a sokféle színes, illatos gyümölcsnek, és akkora mennyiséggel térünk haza, amivel egy közepes turistacsoport átvészelne egy kéthetes nyaralást? Nos, akkor vagy fogjunk módszeres jellemfejlesztésbe, vagy sajátítsuk el a helyes gyümölcstárolás                                                                          szabályait! Most ez utóbbihoz adunk egy kis segítséget.

Először is, szögezzük le: tévedés, hogy minden gyümölcsnek a hűtőben a helye. Rengeteg gyümölcsöt még éretlen, kemény állapotában vásárolunk meg. Az utóérő fajtákat ilyenkor mindenképp szobahőmérsékleten célszerű tárolni, amíg élvezetes mértékben éretté nem válnak. Ez jellemző a sárgadinnyére, a nektarinra, az őszi- és sárgabarackra, a szilvára, kiwire és mangóra. Az ananász is hasonlóan viselkedik, általában szüksége van még érlelésre: a legjobb ízhatást úgy érhetjük el, ha az ananászt fejtetőre állítva érleljük. Amikor a gyümölcsök beértek, tegyük át őket a hűtőbe, vagy együk meg - végül is ezért vettük!

Vannak olyan gyümölcsök, amiket éretten sem célszerű a hűtőben tartani. A paradicsom (igen, gyümölcs!) elveszti zamatosságát és roppanós textúráját, ha a fridzsiderben tároljuk. A banánt szintén szobahőmérsékleten érdemes tartani, mert a hűtőben megbarnul a héja. Ha igazán jót akarunk magunknak és a banánunknak, fóliába is belecsavarjuk.

A citrusok tárolásával kapcsolatban megoszlanak a nézetek. Zamatuk egyértelműen szobahőmérsékleten érvényesül a legjobban, de hűtőben tovább elállnak, és hosszabban megőrzik hasznos tápanyagaikat is. Kompromisszumos megoldás, ha a narancsot, citromot hűtőben tartjuk ugyan, de fogyasztás előtt egy órával kitesszük a konyhapultra.

És mi az, aminek feltétlenül a hűtőben a helye? A bogyós gyümölcsök, azaz a szeder, málna, áfonya és eper igen kényesek, hűtés nélkül akár pár óra alatt képesek romlásnak indulni. Vásárlás után rögtön nézzük át a gyümölcsöt, a nem teljesen ép szemeket távolítsuk el, hogy ne romlasszák meg a többit, majd papírtörlővel bélelt, széles tálban tegyük a hűtőbe! Fontos, hogy ne púpozva, szorosan pakolva tároljuk: ha tud körülöttük járni a levegő, könnyebben elejét vesszük a penészedésnek.

A cseresznye, meggy, szőlő és a gránátalma is a hűtőhideget kedveli: jóval tovább elállnak, mintha a konyhában tárolnánk őket. Amennyiben méretes hűtővel rendelkezünk, az almát is érdemes ott tartanunk, mert többszörösére nő a felhasználási ideje. Ha hűtőrendszerezés előtt állunk, jó tudni, hogy a gyümölcsöknek a kevésbé hideg zóna az ideális, így a zöldséges rekesz helyett költöztessük őket a legfelső polcra!

Fontos, hogy a gyümölcsöket mindig mosatlanul tároljuk. A mosással eltávolítjuk a védő viaszréteget, ami sérülékenyebbé, romlandóbbá teszi a gyümölcsöt. Ráadásul, különösen a bogyósok esetében, szinte lehetetlen minden nedvességet felitatni mosás után, a vizes közeg pedig nagyon kedvez a penészgombák elszaporodásának. A gyümölcsöt épp ezért csak fogyasztás előtt mossuk meg: ha annyira szennyezett, hogy nem szívesen tennénk be a hűtőbe, finoman töröljük át!

Arra is érdemes ügyelni, hogy nem mindegyik gyümölcs kedveli a másik társaságát. Vannak olyan gyümölcsök, amiknek nagy az etilén kibocsátása: ez a természetes gáz képes felgyorsítani az érést. Ez bizonyos esetekben szerencsés lehet, például amikor a kőkemény avokádónkat szeretnénk megérlelni, de nem mindig vágyunk ennek a folyamatnak a felgyorsítására. Az alma, körte és a banán nagy etilén gáz kibocsátónak számít, ezért romlásra érzékeny gyümölcsök mellé (pl. eper, málna) semmiképp se tegyük!

A gyümölcsöket, ha egy mód van rá, felvágás nélkül tároljuk! Amennyiben mégis darabolnánk, onnantól kezdve légmentesen záródó dobozban tartsuk a hűtőben, és minél hamarabb használjuk fel!

Vissza