Érdekességek

Egészséges köret alternatívák

Tegye fel a kezét aki már unja a rizst, a burgonyát és a tésztát mint köret. Fogadok, hogy nem csak az én kezem van a levegőben, így ebben a szellemben végeztem ezt a kis kutatómunkát, amiben új hullámos, nem mindennapi, de hamarosan remélem a köztudatba kerülő egészséges köret alternatívák lesznek.

Glikémiás indexük sokkal jobb, mint a magyar konyhában mindennapos köreteké, illetve elkészítésük is könnyebb, mint a magyar konyhában évtizedek óta megszokott társaiké.

Édesburgonya

Sokan találkoztunk már vele a hipermarketekben vagy a zöldségesnél, bár valószínűleg eddig elrettentett az űrcédula, ugyanis 800-1000Ft alatt nem nagyon kapni kilóját, azonban ha figyeljük az akciókat jelentős kedvezménnyel hozzájuthatunk a finomsághoz.
A sima fehér burgonyánál sokkal jobb a makrótápanyag tartalma, illetve színesíthetjük vele a tányérunkat, mert elérhető narancssárga, illetve lila színben is.
Az íze a sütőtökére emlékeztet, de egy csipet szerecsendióval sokkal szerethetőbb köretet kapunk.

Cukkini tészta

A zöldség külön köretként fogyasztása már régóta elfogadott, de a spirálozóval belőle alkotott tészta helyettesítő köret a bolognai szósszal remekül működik.
Az elkészítésének a titka, hogy nem szabad főzni, esetleg pároljuk, vagy egy teáskanál olíva olajon pirítsuk meg, majd egy kevés fokhagymaporral, valamint sóval ízesítsük be.

Bulgur

Ez az búzatöret igazi joker megoldás lehet, ha diétázunk, mert roppant egyszerű elkészíteni, illetve a felszívódási mutatói a legjobbak az elérhető alternatív köretek között. Valamint ne feledjük, hogy elkészíteni nem bonyolult. Csupán annyi vizet kell forralni, amennyi éppen ellepi, majd elzárni alatta a gázt, és fedő alatt készre párolni egy teáskanál római köménnyel.
Kiegészítheti egy kis szárított goji bogyó, valamint fekete szezámmag, ami egy plusz színt is visz a tányérunkba.

Karfiolrizs

Azon túl, hogy az utóbbi időben divat lett a karfiolból pizzát készíteni, már külön önálló köretként is fogyaszthatjuk!
Így, alacsony kalória tartalommal kell számolnunk, illetve szárított fokhagymával remekül ellensúlyozható a karfiol erőteljes íze.
Az elkészítéséhez a karfiolrózsákat tegyük aprítóba, és törjük össze őket, majd lobogó sós vízben 5-6 perc alatt főzzük tökéletes állagúra, majd tálalhatjuk is például sülthúsok mellé.

Vissza