Érdekességek

Az uzsonnás doboz, mint mumus. Vagy lehet ez másként is?

Szempillantás alatt eltelt a nyár és vele együtt az édes, illatos nyári szünet is.  Indul az új tanév, megint csörög az indokolatlanul koraira beállított vekker és ezzel együtt villogni kezd a kérdés is: mit csomagoljak a gyereknek a mágikus uzsonnás dobozba?

 

Van, hogy csúfosan elbukom én is, de ideális esetben marad valami mondjuk a vasárnapi ebédből, amiből némi varázslattal vonzó uzsonnát készíthetünk a gyereknek. Maradék sült csirke, megmaradt krumplipüré, a piskóta széle. Ez, mint tudjuk, nem mindig könnyű. Az én kislányom alapvetően nagyon nyitott az újdonságokra, szinte mindent megkóstol, de vannak olyan konzervatív időszakai, amikor csak 4-5 féle étel megy át a szűrőjén. Ilyenkor kerül a dobozába a szalámis szendvics is, paprikával vagy paradicsommal, amikor még teremnek. Szerencsére ebből azért kevesebb van. Semmi baj nincs a szalámis szendviccsel, én is szeretem. Ilyenkor arra figyelek, hogy a szalámi lehetőleg házi legyen. Ezzel két legyet is ütök egy csapásra: egyrészt tudom, miből készült, másrészt megspórolom a műanyag csomagolást, amit rendszerint felcímkéznek ragasztós papírral, így a keletkező hulladékot már szelektálni sem lehet, ha szigorúan betartom a szelektív hulladékgyűjtés szabályait.  Van egy lelőhelyem az Újpesti Piacon, ízletes házi szalámit is szoktam ott venni a saját dobozomban.

Ha marad egy sült csirkecomb vasárnapról, némi friss salátával, kevés majonézzel vagy egy kevés olívaolajjal, tuti szendvicset csomagolhatunk a gyereknek. Mehet bele akár kisebb darabokra vágott koktélparadicsom, friss fürtös uborka is. Tehetjük két szelet jó fajta kovászos kenyér közé, vagy megtölthetünk vele egy tortilla lapot is, amit utána vastag szeletekre vágunk. A tortilla lapot mi is elkészíthetjük, és mivel a tészta jól tűri a fagyasztást, érdemes betárazni belőle a mélyhűtőben.

Rozi nagyon szereti a muffint. Amikor sütünk, mindig úgy sütünk, hogy maradjon másnapra is. A fehér búzaliszt helyett tegyünk a tésztába zablisztet vagy tönkölybúza lisztet. Használjunk kevesebb cukrot és több aszalt gyümölcsöt. De akár sósan is elkészíthetjük azokkal az ízekkel, amiket a gyerek tutira imád: kolbászos – petrezselymes, sajtos – napraforgómagos, vagy akár sonkás muffin is mehet az uzsonnás dobozba.

Mi nagyon szeretjük a házi müzlit. Gyakran sütök granolát, dióval, aszalt gyümölcsökkel, fahéjjal, étcsokoládéval. Ilyenkor nagyobb mennyiségben készítem el, így mindig van annyi, hogy egy kis dobozban Rozi el tudja vinni magával az iskolába. Növényi tejjel, házi lekvárral vagy friss görög joghurttal is csomagolhatjuk. Azt a pár órát a tízórai szünetig a joghurt is gond nélkül kibírja. Diót bármikor vehetünk a piacon, vagy a zöldségesnél kimérve, ahogyan általában aszalt gyümölcsöket is. Zabpelyhet is vásárolhatunk már csomagolásmentesen, de ha sincs a közelünkben csomagolásmentes bolt, érdemes a nagy kiszerelést választani. Jól záródó dobozban sokáig eláll a zabpehely, és mindig kéznél van, amikor granolát akarunk sütni.

Erről jut eszembe: desszertgolyóként is adhatjuk a müzlit, így ilyen esetekben még a növényi ital vagy a joghurt sem kell mellé. A sárgabarackos müzligolyó nálunk nagy kedvenc. Ráadásul szinte semmi munka nincs vele, mert a hozzávalókat csak betesszük a késes aprítóba, alaposan összedolgoztatjuk a géppel nagyjából egynemű masszává és már csak formázni kell. A hűtőben legalább 1 hétig eláll, így előre, nagyobb mennyiségben is elkészíthetjük.

És hogy mit is igyon a gyerek az iskolában. Sarkos, fix nézőpontom van ezzel kapcsolatban: tiszta vizet. Vagy szódát, ha valaki szereti a buborékos vizet. Rozi imádja. A kulacsa mindig nála van, így ha kifogy a reggel beletöltött víz, a suliban újra tölti csapvízzel. Hidegebb időben készítek neki valamilyen teát, amit kevés mézzel édesítek. Rozi nagyon szereti a mentateát, a csipkebogyó teát, a hársfateát, vagy a kakukkfűteát, amit általában akkor visz magával, ha kicsit köhögősebb időszak van.

A cukrozott, dobozos, szívószálas gyümölcslevek helyett érdemes feltölteni a gyerek kulacsát valamilyen finom, otthon készített innivalóval, amit reggel indulás előtt saját maga is beleönthet.

A reggeli rohanásban képtelenség 20 perc alatt összerakni, mit csomagoljunk a kölköknek, de ha egy kicsit előkészülünk előző nap, vagy a hétvégi sülthöz eggyel több adagot veszünk a húsból, sokkal gördülékenyebben léphetjük meg ezt a kihívást.

Vissza