Érdekességek

Az ezerarcú füge

A világ egyik legrégibb és legédesebb gyümölcse sokáig csak a mediterrán térségben termett, de a klímaváltozásnak köszönhetően már a hazai kertekben is beérik és egyre népszerűbb.


A fügefa hosszú életű: ideális (fagymentes) körülmények között akár 200 évig is képes bőséges termést hozni. Az első termést nyár derekán már szüretelhetjük, de meleg, hosszú ősz esetén egy második termést is be lehet takarítani. Több fajtája létezik: az érett gyümölcs héjának színe a sötétlilától a sárgás- zöldig változik, a formája a kerekdedtől a hosszúkás körtealakig terjedhet. Teljesen érett állapotban érdemes leszedni, mivel nem utóérő gyümölcs.

Az érett, nyers füge sérülékeny és elég romlékony, ezért tőlünk délre a befőzésen kívül szárítással is tartósítják. Az érett fügéket rácsos, jól szellőző állványokra helyezik és a napon szárítják, többször megforgatva (ezért lesz a szárított füge lapos).
Az aszalt füge akkor a legjobb, ha húsa még valamennyire nedves, és kellemes, édes illatot áraszt. Az itthoni fajták nem igazán alkalmasak aszalásra, de frissen fogyasztásra vagy egyéb módon történő hasznosításra ideálisak.

Nyersen fogyaszthatjuk magában (héjastól), vagy gazdagíthatunk vele különféle salátákat. Szeletelhetjük pirítósra, vagy friss kenyérre füstölt sonka és lágy sajtok mellé. Keresztben bevágva, olívaolajjal meglocsolva adhatjuk sültek mellé, ugyanis kiválóan illik sertés- és vadhúsokhoz. Desszertnek elkészítve nyersen tehetjük pohárkrémbe, vagy süthetjük pitékbe.

Készíthetünk belőle befőttet, likőrt, bort vagy pálinkát. Lekvárnak főzhetjük egymagában, vagy más gyümölcsökkel együtt. Igazán finom barackkal, naranccsal, vagy szilvával összefőzve és a lekvárját fűszerezhetjük bátran, akár zöldfűszerekkel is. Jól áll neki a vanília, a gyömbér és a fahéj, de friss rozmaringgal, vagy kakukkfűvel fűszerezve is izgalmas a végeredmény. Az édes és csípős ízek is jól illenek egymáshoz, ezért rendszeresen főzök chilis fügelekvárt, amit érett sajtokhoz kínálok. Alkoholt is szoktam a lekvárba csempészni: egy löttyintésnyi rum, vodka, vagy portói sokat dob az ízén. 

Vissza