Érdekességek

7 kedvenc karácsonyi fűszer és gyógynövény

Megfigyeltétek már, hogy az embereknek mennyi kellemes emlék jut eszébe a karácsonyi ételek és sütemények illatáról? Sokaknak a gyermekkorukat idézi fel a frissen gőzölgő mézeskalács illata. Lelki szemeinkkel látjuk nagymamánkat, vagy édesanyánkat, ahogy sürögnek-forognak a konyhában.

 

Az ünnepi illatoktól szinte a bőrünkön érezzük a család biztonságos melegét, az ölelő karokat, netán eszünkbe jut egy várva várt ajándék képe. A karácsony illatai többet jelentenek egy finom süteménynél, vagy egy pazar vacsoránál. Emlékek, érzések, vágyak kapcsolódnak hozzájuk.
Nézzük meg, mikért rajongunk annyira, és mihez használhatjuk fel őket!

Fahéj

A fahéj kétség kívül a karácsony jolly joker fűszere. Használjuk őrölve, vagy rúd formában attól függően, mihez szeretnénk felhasználni. Nálunk első sorban süteményekhez vagy italokhoz használjuk. A fahéj nem hiányozhat a mézeskalácsból, a sütőtök vagy birsalma krémlevesből, a répatortából, a francia pain d’épice-ből (kenyér formájú mézeskalács), az islerből. Decemberben felmelegíti a kihűlt testet a vele készült forralt bor, vagy a fahéjas mézes tea.

Szegfűszeg

Sok karácsonyi aprósüteményből, mint például a mézeskalácsból nem hiányozhat az őrölt szegfűszeg sem. Forralt borba a kemény virágját tesszük. Virágjával megtűzdelhetjük a sült sonka külsejét, vagy belenyomkodhatjuk friss narancsba, amitől az egész lakás ünnepi hangulatba kerül.

Szerecsendió

A szerecsendió kis mennyiségben őrölve kiemeli a sütemények ízét. Sütőtökös süteményekbe, mézeskalácsba kitűnő ízesítő. Főételeknél különösen jó választás csirkéhez, vagy tejszínes-spenótos mártásokba halas fogások mellé.

Gyömbér

Amerikában a mézeskalácsot gingerbread-nek hívják utalva arra, hogy az egyik legfontosabb fűszere a gyömbér. Kekszekbe szárított, por formában használjuk, kevert tésztákba belereszelhetjük a friss gumót is. Az ázsiai konyha előszeretettel használja a gyömbért főételekhez, levesekhez, ragukhoz is

Rozmaring

A rozmaringot első sorban ételek ízesítésére használjuk levesekbe (pl. sütőtök), sültekhez, mázas sonkához, kacsához, ragukhoz. Frissen és szárított formában egyaránt különlegessé teszik a fogásokat.
A rozmaring kiemeli a húsok mellé tálalt erdei gyümölcsraguk ízét, és különösen jól passzol a szilvával is.

Menta

Télen, amikor szűken vagyunk a friss gyümölcsökből, elővehetjük a citromos-mentás joghurttorta receptjeinket. A karácsonyi asztalon a menta pikánssá teszi a halas vagy bárányból készült ételeket, de egyre többen kapnak rá a mentás borsópüré ízére is.

Levendula

Sokan nem tudják, de a levendula szárazon adja ki a legjobban az aromáját. Az elmúlt években különösen nagy divatja lett a levendulás süteményeknek, amit többnyire citrommal kombinálnak.
A levendula felettébb extravagáns felhasználása, ha vörös húsos ragukba is teszünk belőle egy leheletnyit. Marhapörköltbe csempészve érdemes próbát tenni vele. Kis mennyiségben pazar ízeket lehet belőle varázsolni, de ha túlzásba visszük, számoljunk a család nemtetszésével.

Mint a legtöbb fűszernek, ezeknek is jótékony hatása van az emésztésre, ezért bátran használjuk őket, és ne csak karácsonykor.

Vissza