Érdekességek

7 egyszerű tipp, hogy nyugodtan átvészeld a karácsonyi készülődést

Terülj-terülj asztalkám, finom italok, illatos sütemények, körülöttünk azok, akiket a legjobban szeretünk. Ki ne szeretné ezt az ünnepi érzést? Sokaknak azonban már a karácsonyt megelőző hetekben fáj a fejük attól, hogy mennyi teendő vár rájuk a konyhában.

 

A rutinos háziasszonyoknak sem könnyű átvészelni az ünnepi készülődést, és a karácsonyi vacsorára való előkészületeket, de vannak, akiknek ez lesz az első ilyen alkalom. Összegyűjtöttem pár tippet, hogy ne hulljon ki a hajad a nagy sütés-főzés közepette, és nyugodtan élvezhesd te is az ünnepi vacsorát.

Szervezésben az erő

Az első és legfontosabb tippem, hogy ne hagyd az utolsó pillanatra a bevásárlást. Készítsd el hetekkel korábban a karácsonyi menüt. Írj hozzá bevásárló listákat. Igen többet. Külön a nem romlandó dolgokról, mint az olaj, a fűszerek, a lisztek, a magvak, a gabonák, a tészták, a cukor, a sütőpor, a zselatin, és ami kell. Legyen egy listád a beszerzendő húsokról, és egy a zöldségekről és gyümölcsökről. A húsokat előre megveheted, lefagyaszthatod. Csak azokat halogasd az utolsó napokra, amiket feltétlen frissen kell megvásárolni.

Felfegyverkezve

Igen kínos lenne, ha akkor döbbennél rá, hogy nincsenek karácsonyi kiszúró formáid, amikor már nyújtod a konyhapulton a mézeskalácstésztát. Pedig megígérted a gyerekeknek, hogy lesz rénszarvasos is. Ez csak egy példa arra, hogy nem csak az ételek beszerzéséről kell előre gondoskodni, hanem a megfelelő eszközökéről is. Nézd át a kiválasztott recepteket, írj listát, mi kell az elkészítésükhöz. Legyen hústű, muffin forma, sütőpapír, szalvéta, edények, sütőformák, dobozok, stb.

Időbeosztás

Ha nem egy üzemi konyhán szereztél rutint, és nem főzöl napi szinten mennyiségeket, akkor nagy segítségedre lehet egy pontos időbeosztás. Oszd be, mikor melyik részfeladatot fogod elvégezni, mindek mennyi a sütési ideje, mennyit kell pihentetni. Így nagy eséllyel nem úszol el a végső finisben.

Főzz előre

Imádja a család a töltött káposztát? Nincs karácsony nálatok hidegtálak nélkül? Olyan ételt készülsz sütni, amit sokáig kell pácolni? Dolgozz előre! Azokat az ételeket, amiket le lehet fagyasztani, készítsd el akár napokkal karácsony előtt. A sonkatekercset, hideg sülteket, salátákat készítsd el előző nap. A kacsát, pulykát pácold be egy nappal korábban. Ne akarj mindent egy nap alatt elkészíteni. Nem kell beleszakadni a karácsonyi főzésbe.

Sütemények dobozba, fagyasztóba

A klasszikus karácsonyi süteményeink jól bírják az idő múlását, sőt, van, ami az idővel csak ízesebb lesz. A süteménysütés ilyenkor felér egy maratoni futással. Kekszek, zserbó, bejgli, krémesek, trüffelek minden ízben és mennyiségben. A linzereket és kekszeket süsd meg előre, dobozold le, és dugd el, hogy senki ne járhasson rájuk. Ha nem így teszel, újra a nyakadba akaszthatod a kötényt, és kezdheted előröl a konyhai attrakciót. A bejglit, a zserbót, a mézes krémest le lehet fagyasztani. Készítsd el előre, és tedd a fagyasztóba. Fogyasztás előtti este vedd ki, ami kell, a hűtő normál részében egy éjszaka alatt kiengednek.

Készítsd elő a zöldségeket

Az ünnepi vacsora előtti napon hámozd meg a leveszöldségeket, a burgonyát, a saláta hozzávalóit, süsd meg a sütőtököt a krémleveshez. Így karácsony reggelén nyugodtan megihatod a kávédat anélkül, hogy azon pörögnél, mivel kezd a főzést.

Tarts rendet magad körül

Ez egy olyan időszak, amikor szinte minden konyhai eszközöd és kütyüd munkába fogod. A mosogatóban egyre csak gyűlnek a mosatlan dolgok, neked pedig égnek áll a hajad, ha a rendrakásra gondolsz. Sajnos ezt nem úszod meg, de megkönnyítheted a dolgod, ha midig elmosogatod azt, ami éppen aktuális. Még mindig jobb, mint a nap végén hajnalig a vízben ázni.

A karácsony arról szól, hogy a család együtt legyen. Élvezd ki te is minden pillanatát, és nyugodtan fogd be a többieket is a konyhai munkába!

Vissza