Érdekességek

10 furcsa tény a gyümölcsökről

Az senki számára nem meglepő, hogy a gyümölcsök fontosak a szervezetünknek, hozzájárulnak az egészséges táplálkozáshoz, érdemes beiktatni minden étkezésünkbe belőlük.

 

Vannak viszont meglepő, furcsa vagy kevésbé ismert tények a gyümölcsökről, melyek talán nem annyira fontosak, de mindenképpen érdekesek, szórakoztatók. Ezekből hoztam most egy (gyümölcs)kosárnyit:

  1. Zöldségnek azokat a lágyszárú növényeket nevezzük, amelyek gyökere, törzse vagy levele emberi fogyasztásra alkalmas. A rebarbara például hiába édes, és ezért gyakran kerül süteményekbe, de mivel szárról van szó, ezért zöldség. Gyümölcsnek ezzel szemben a növénytan a virágzó növények terméseit nevezik. Így a cukkini, az uborka, a paradicsom, a paprika vagy a tök növénytanilag mind gyümölcsnek számítanak. Bogyónak például azokat a gyümölcsöket nevezik, amelyeknek egy magházuk van több maggal: ilyen a és a paprika is, míg a málna, a szeder és az eper növénytanilag egyáltalán nem minősül bogyónak. Gyümölcsnek számít viszont rengeteg mag is, például a mandula és a mogyoró.
  2. Egy alma, az orvost távol tartja! – hangzik a régi mondás. Ez sajnos ebben a formában nem igaz, egy alma nem elegendő a szükséges vitaminok biztosítására, de a gyümölcsfogyasztás fontosságát mindenképpen demonstrálja.
  3. Azért az sem véletlen, hogy a gonosz boszorkány Hófehérkét almával akarta megölni, a magja ugyanis egy amigdalin nevű anyagot tartalmaz, amely ciánmérgezést, és így akár halált is okozhat. Igaz, hogy ehhez több ezer magot kellene elfogyasztani, így biztos, ami biztos, a banya meg is mérgezte az almát.
  4. Furcsának hangozhat, de a szúnyogokat jobban vonzzák azok az emberek, akik nemrég banánt fogyasztottak. Az okát pontosan nem tudni ennek a furcsa jelenségnek.
  5. Van még egy kis „turpisság” a banánban, ugyanis kicsit radioaktív is. Ez azért van, mert megtalálható benne a kálium egy természetben előforduló radioaktív izotópja. Nem kell viszont aggódni, rövid idő alatt 100 millió banánt kellene ahhoz megennünk, hogy halálos dózist kapjunk.
  6. Nem a citrom tartalmazza a legtöbb C-vitamint, például a kiviben, ribizliben, csipkebogyóban sokkal nagyobb arányban van.
  7. Az eper az egyetlen gyümölcs, aminek kívül vannak a magjai.
  8. A Dél-Kelet Ázsiából származó durián egyesek szerint ínyenc falat, de kevesen tudnak elvonatkoztatni a belőle áradó rothadó-pállott lábszagú bűztől. Éppen ezért például a repterekről is kitiltották.
  9. Az ananász lebontja a nyelvünket. Ha friss ananászt eszünk, akkor érezhetünk egy idő után egy égő csípő érzést. Ez az ananászban találtható bromelánnak nevezett enzimcsoport miatt van, ami lebontja a fehérjéket, beleértve a saját szánkat is. Ám nem kell megijedni, hiszen ez csak molekuláris szinten történik meg. Ez nem allergia, elmúlik, illetve ha pár falat után szünetet tartunk, akkor nem is jelentkezik.
  10. A kivit szőrmekabátba öltözött smaragdnak is nevezik Kínában, de az általánosan használatos nevét a kivimadárról kapta, ugyanis a gyümölcs is éppen olyan kicsi, barna és bozontos, mint a híres új-zélandi szárnyas.
Vissza