Különleges lekvár
Ez a finom, pikáns lekvár használható torták töltésére, köretnek vadhúsokhoz vagy egyszerűen vajas kenyérre kenve.
Elkészítés
-
A körtét megmossuk, meghámozzuk, négyfelé vágjuk, és a magházát kimetsszük. A grépfrútot, a narancsot és a citromot gondosan meghámozzuk úgy, hogy a fehér héj se maradjon rajtuk, vékony szeletekre vágjuk, majd a magokat kiszedjük.
-
A gyümölcshúst nagy lyukú darálón ledaráljuk. A cukorral jól összekeverjük, lefedjük, és egy éjszakán át állni hagyjuk.
-
A gyümölcspépet egy lekvárfőző edénybe áttesszük, és tűzre téve lassan felforraljuk. A mazsolát és az apróra vágott dióbelet beletesszük, összekeverjük, majd még 1-2 percig kevergetve forraljuk.
-
Üvegekbe töltjük, 1-1 csipet nátrium-benzoáttal meghintjük, és szorosan lezárjuk. Az üvegeket 5-6 percre fejtetőre állítjuk, azaz légtelenítjük, majd visszafordítjuk, és a kamrában a helyükre tesszük.