Korianderes sültkukorica-krémleves
A sült kukoricától édesebb, a sűrű kókusztejtől extrán krémes, a friss koriandertől kissé ázsiai jellegű lesz ez a sültkukorica-krémleves.
Elkészítés
-
A sütőt előmelegítjük 210 fokra. Két tepsit kibélelünk sütőpapírral. Az egyikre tesszük a reszelt sajtot kis halmokban. A másikra a lecsepegtetett kukoricát. A kukorica levét fogjuk fel és tegyük félre, még szükség lesz rá. Tegyük be a két tepsit a forró sütőbe és pár perc alatt süssük világos aranybarnára a sajtot. A kukoricát nagyjából negyed óráig hagyjuk a sütőben.
-
A koriandermagokat száraz serpenyőben pár perc alatt pirítsuk illatosra. Vigyázzunk vele, könnyen megégnek. Tegyük mozsárba és zúzzuk finomra.
-
Kezdjünk hevíteni egy közepes, magasabb falú lábast. Amikor már elég forró, öntsük bele az olívaolajat és adjuk hozzá a finomra aprított lilahagymát. Sózzuk egy nagy csipet sóval. Amikor a hagyma félig megpárolódik (kb. 5 perc), tegyük a lábasba a koriandermagokat is. Fedjük le és közepes lángon pároljuk további 5 percig. Időnként keverjük át. Adjuk hozzá a kukoricát a levével együtt, sózzuk, borsozzuk, és főzzük fedő alatt még 5 percig. Ezután öntsük fel a zöldségalaplével (vagy vízzel), és fedő alatt forraljuk fel. Turmixoljuk krémesre, majd egy nagy szűrőn passzírozzuk át. Kóstolás után, ha szükséges, ízesíthetjük még egy kis sóval. Adjuk hozzá a zöld citrom levét, végül pedig a kókusztejet (vagy habtejszínt).
-
Tálaláskor szórjuk meg friss korianderrel és adjunk mellé a sült sajttallérokból. Aki szereti, csurgasson rá chilis olajat, vagy szórja meg csípős paprikapehellyel.