Csoki mousse posírozott körtegolyókkal
Viszonylag kis munkával nagyot villantani a karácsonyi desszerttel? Szerintem ez minden háziasszony álma. Ami nem csak álom, csupán egy kis fantázia, és türelem kérdése. A csokival sosem lehet melléfogni, ezért most a kedvenc csoki mousse receptemet mutatom meg nektek karácsonyias formába öltöztetve. Az elkészítése bonyolultnak tűnhet, de nem az. A legtöbb hozzávalót a tálalás előtti napon érdemes elkészíteni, így pár perc alatt, kapkodás nélkül összeállíthatjátok a vacsora előtt.
Elkészítés
-
A csokoládét törjük darabokra, és a porcukorral, valamint 50 ml tejszínnel olvasszuk fel vízgőz felett. Kicsit hagyjuk hűlni.
-
Közben válasszuk szét a tojást, és a fehérjét verjük kemény habbá egy pici sóval. A hideg tejszínt szintén kemény habbá verjük.
-
A langyos csokihoz először a tojássárgát keverjük, majd óvatos mozdulatokkal először a tejszínt, végül a tojáshabot is.
-
Egy szilikonos spatulával szedjük át egy mély dobozba, fedjük le, és tegyük egy napra a hűtőbe.
-
A körtéket hámozzuk meg, tegyük a borral és a fűszerekkel együtt egy kisebb, magas falú edénybe. Közepes hőmérsékleten, gyöngyözve főzzük egy órán át. Majd hagyjuk a borban kihűlni a körtéket.
-
Az egyik körtét vágjuk el széltében ketté, és vágjunk 3-4 karikát. A magokat vegyük ki. A maradék körtékből apró, karalábévájóval vágjunk ki pici gömböket.
-
Tálalás: A tányér közepére szilikonos ecsettel húzzunk egy csíkot a csipkebogyó lekvárból. A közepére tegyünk egy-egy körtekorongot. Erre tegyünk egy-egy gombóc csoki habot (fagylaltos kanállal). A kekszet daráljuk le, és szórjunk 2-3 helyre belőle kis halmokat. A kekszhalmok közé rakjuk a körtegolyókból pár szemet.