Csömöri gombócleves
Egy klasszikus tartalmas falusi raguleves, amely akkor igazán jó, ha szinte egytálétel sűrűségű. Ebben sokat segít a különleges levesbetét.
Elkészítés
-
A gombóchoz a burgonyát egészben, sós vízben főzzük meg, tisztítsuk meg, és még forrón törjük át. Amikor kihűlt, adjuk hozzá a tojást és a zsírt, sózzuk meg, és annyi liszttel dolgozzuk össze, hogy formálható tésztát kapjunk. Kézzel formázzunk belőle diónyi gombócokat, egy tálcára rakjuk egymás mellé. Takarjuk le és tegyük félre.
-
A húst kockázzuk fel, a répát karikázzuk fel, a karalábét és a zellert vágjuk apró kockákra. A babot vágjuk fel 2-3 centis darabokra.
-
A hagymát vágjuk fel apróra, és egy fazékban kevés zsiradékon futtassuk meg. Dobjuk rá a húst és kifehéredésig pirítsuk. Adjuk hozzá a bab kivételével az összes zöldséget. Néhány percig együtt pároljuk, majd sózzuk, borsozzuk, majd meghintjük 1 kanál liszttel. Pirítsuk tovább 2-3 percig. Fűszerezzük a tárkonnyal, majd öntsük fel másfél liter vízzel.
-
Amint felforrt, adjuk hozzá a babot is. Lassú lángon főzzük 15-20 percig. Ezután a tejföllel és a maradék liszttel habarjuk be.
-
Ha ismét felforrt, tegyük bele a gombócokat és főzzük készre. A végén tárkonyecettel tegyük pikánssá.